7 C
Tuzla
02.03.2024.

Uskoro početak sanacije putnog pravca Banovići-Lukavac

U ovoj sedmici zvanično će početi radovi na projektu sanacije i asfaltiranja puta između općina Banovići i Lukavac. Riječ je o dionici puta Seona-Orahovica, dvije povratničke mjesne zajednice koje graniče između ovih općina. Projekat će se realizovati u nekoliko faza.

Ukupno je dužina puta je 3800 m, od čega je sada 2600 m ugovoreno, 1200 m na području općine Banovići, a ostatak na području općine Lukavac. Preostali dio će biti realizovan sljedeće godine, navodi Amir Mrkonjić, pomoćnik načelnika Općine Banovići.

Sredstva za izgradnju ove dionice puta u iznosu od 300 000 KM  osigurana su iz budžeta Općine Banovići i Općine Lukavac, te uz podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica,   s obzirom da se radi o povratničkim mjesnim zajednicama. Izvođač je najavio da će radovi na dijelu u općini Banovići početi do kraja sedmice i trajat će 30 dana nakon čega će započeti drugi dio radova na dionici u Lukavcu. Sanacija ovog dijela značajno će unaprijediti saobraćajnu komunikaciju između općina, istaknuto je prilikom današnjeg obilaska terena.

Ovaj put je važna komunikacija jer skraćuje vrijeme putovanja naših građana sa područja mjescne zajednici Aljkovići, Pribitkovići i Seona prema centrima u sjeveroistočnoj Bosni. Veoma je važna jer je i puno privatnog poljoprivrednog zemljišta vezano za ovu dionicu. Dionica je malo zapuštena tako da implementacijom ovog projekta stvorit će se bolji uslovi života mještanima ovih mjesnih zajednica, ističe Mrkonjić.

U neposrednoj blizini ove dionice nalaze se dvije mjesne podružnice koje pripadaju mjesnoj zajednici Soena gdje su nekada živjeli stanovnici srpske nacionalnosti, te se na ovaj način istovremeno nastoji potaknuti povratak u ovu mjesnu zajednicu, poručeno je iz Općine Baovići.

Vezane vijesti

TUZLA