10 C
Tuzla
30.05.2024.

Uskoro polaganje ispita za „vozača“ drona

Detalji u vezi da polaganjem ispita iz poznavanja propisa iz civilnog vazduhoplovstva BiH za operatora drona biće poznati u oktobru, saopštila je Direkcija za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA) BiH.

 Pravilnik o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima stupio je na snagu danas, a primjenjivaće se tek za mjesec dana, odnosno od 25. septembra.

U BHDC-a kažu da će se Pravilnik implementirati u tri faze koje podrazumjevaju:

– upis drona u evidenciju BHDCA;

– organizovanje polaganja ispita iz poznavanja propisa iz civilnog zrakoplovstva BiH za operatora drona;

– operativna i druga posebna odobrenja.

„Prilikom podnošenja zahtjeva za upis drona u evidenciju, vlasnik drona treba popunjen zahtjev sa prilozima da dostavi u BHDCA. Nakon završetka procesa upisa u evidenciju, slijedi faza provođenja polaganja ispita iz poznavanja zrakoplovnih propisa BiH za operatore drona“, istakli su u BHDC-a.

Dodali su da se više informacija u vezi sa pomenutim testom, kao i terminima za polaganje istog, može se očekivati u oktobru mjesecu.

„Faza izdavanja operativnih i drugih posebnih odobrenja za operatore koji izvode radove iz zraka biće provedena nakon završetka prve dvije faze“, naveli su u BHDC-a.

Pozvali su operatore i vlasnike dronova da redovno prate web stranicu BHDCA, sekciju DRON, gdje će biti blagovremeno informisani o svim planovima i aktivnostima u vezi sa implementacijom pravilnika.

(RTV SLON / CAPITAL)

Vezane vijesti

TUZLA