11 C
Tuzla
02.10.2023.

Uspješna godina iza bh. odbojkašica, naredne godine kvalifikacije za EP

Iza odbojkašica i odbojkaša Bosne i Hercegovine je uspješna godina. Bh. Odbojkašice su bile najbolje u Srebrenoj ligi ove godine i plasirale se u Zlatnu ligu. O tome, ali i kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo bh. odbojkaša bilo je govora na konferenciji za medije Odbojkaškog saveza BiH u Tuzli.

Ženska seniorska reprezentacija će iduće godine nastupati u CEV Zlatnoj ligi nakon što je ove godine, osvajanjem Srebrene lige, ostvarila plasman u viši rang takmičenja. Naše najbolje odbojkašice, će se u tom rangu, takmičiti sa selekcijama Bugarske, Francuske i Španije. Prvoplasirana reprezentacija će ostvariti plasman na Final four koji će se odigrati u Ukrajini po završetku Grupne faze.

”To što je postignuto kao rezultat kao prvi put u odbojci Bosne i Hercegovine sa ženskom seniorskom reprezentacijom podiglo je ljestvicu naših obaveza za buduće vrijeme, na jedan visok nivo. I imamo obavezu i odgovornost da sve učinimo da kontinuitet rada sa ženskom seniorskom, zatim i sa muškom – gdje ćemo pokušati da organizujemo jedan način rada sa novim stručnim štabom, da to podignu na nivo rezultata koji su već ostvareni – sa tendencijom koliko god možemo i više i bolje”, navodi Milutin Popović, predsjednik Odbojkaškog saveza BiH.

Po završetku Zlatne lige, naše odbojkašice će nastupiti i u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2023. godine. Žrijeb za kvalifikacije će biti održan u februaru kada će odbojkašice saznati protivnice za kvalifikacioni ciklus.

Ženska juniorska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nastupit će u Prvoj rundi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo za juniorke koje će se održati u Sjevernoj Makedoniji 2023. godine. Naša selekcija se nalazi u grupi F, zajedno sa selekcijama Švicarske, Bjelorusije i Crne Gore. Prvoplasirana reprezentacija će direktno izboriti plasman na Evropsko prvenstvo. Turnir grupe F će se igrati u Bosni i Hercegovini, a mlade bh. odbojkašice će voditi novi selektor Armin Dervišević iz Tuzle.

”Nas u narednoj godini očekuje, pa ja se nadam više takmičenja. Prva od njih je kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a zatim možda i Balkanijada. Nadam se da ćemo uspjeti okupiti najbolje ono što Bosna i Hercegovina ima u ovom momentu, jer nakon pandemije koronavirusa ta reprezentacija se nije okupljala, možda, dvije godine. Tako da, imat ćemo svi, zajedno jedan veliki zadatak da okupimo sve najbolje što BiH ima i da također pokušamo da se kvalifikujemo, prvo na tom Evropskom prvenstvu, a zatim Balkanske igre”, kaže Armin Dervišević, selektor Ženske juniorske odbojkaške reprezentacije BiH.

Muška seniorska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine će također iduće godine nastupati u CEV Srebrenoj ligi koja će se odigrati u istom terminu kao i CEV Zlatna liga za odbojkašice i to od 25. maja do 12. juna naredne godine. Napi najbolji odbojkaši se se boriti u grupi sa selekcijama Rumunije, Sjeverne Makedonije i Albanije. Dvije prvoplasirane reprezentacije iz grupe će izboriti plasman na Final four koji će se igrati u Mađarskoj po završetku grupne faze.

(Pripremila: Ida Papučić)

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO