23.9 C
Tuzla
13.04.2024.

Ustanovljena procedura: Šta će biti sa turistima koji se zaraze u Hrvatskoj?

Dino Kozlevac, načelnik Štaba civilne zaštite Istarske županije, izjavio je putem Skypea za HRT da u Istri nema novozaraženih, da je napravljen veliki broj testiranja i da je sve pod kontrolom.

Na pitanje znaju li se protokoli u turističkim objektima kako će se postupati u slučaju zaraženih gostiju, Kozlevac je rekao da se tačno zna kako će se postupiti sa svakim gostom, bez obzira na to bio on u hotelu, turističkom naselju ili kod privatnog iznajmljivača.

“Ako je gost pozitivan na koronavirus onda ga se zbrinjava u bolnicu. Kontakti se stavljaju u samoizolaciju, ali se odmah počinje postupak repatrijacije, odnosno vraćanje u matičnu državu”, kazao je za HTV.

“Na području Istarske županije širi se mreža turističkih ambulanti”, rekao je Kozlevac i napomenuo kako očekuje od Nacionalnog stožera, odnosno od Ministarstva zdravstva da im uputi devet medicinskih sestara i šest liječnika koji će biti raspoređeni u turističkim kućama.

Naglasio je da je na području svakog grada u županiji za potrebe samoizolacije stavljeno na dispoziciju nekoliko smještajnih jedinica.

 

Izvor: RTV Slon/Akta.ba

Vezane vijesti

TUZLA