7 C
Tuzla
13.04.2024.

Usvojen Zakon o izmjenama Izbornog zakona BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je danas po hitnom postupku usvojio Zakon o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Uz ovaj zakon, Dom naroda je usvojio zaključak kojim preporučuje Skupštini Grada Mostara u novom sazivu da u proces izrade prijedloga novog Statuta uključi predstavnike svih konstitutivnih i ostalih naroda u BiH kako bi se, kroz usvajanje novog Statuta, obezbijedili mehanizmi donošenja i implementacije odluka od interesa svih građana Mostara.

Usvojen je i zaključak prema kome Dom naroda PSBiH smatra neophodnim da skupštine Hercegovačko – neretvanskog, Posavskog i Zapadnohercegovačkog kantona do dana provođenja predstojećih lokalnih izbora u BiH usvoje izmjene ustava u pravcu obezbjeđenja konstitutivnosti svih naroda i na teritoriji tih kantona.

Dom naroda usvojio je i zaključak kojim se Vijeće ministara BiH zadužuje da u što kraćem roku, u skladu s rješenjima u Izbornom zakonu BiH za Grad Mostar, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Izbornog zakona BiH za Općinu Travnik kako bi se Lokalni izbori 2024. godine za Općinu Travnik proveli po novim izbornim pravilima. U usvojenom zaključku Doma navodi se da je pri izradi prijedloga potrebno konsultovati političke predstavnike u lokalnoj zajednici.

Na današnjoj sjednici nije usvojen Izvještaj Zajedničke komisije oba doma PSBiH o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. S obzirom na to da Izvještaj Zajedničke komisije nije usvojio ni Predstavnički dom, Dom naroda je Prijedlog zakona dostavio Zajedničkoj komisiji na usaglašavanje radi izrade novog izvještaja, u skladu sa smjernicama domova.

Na prijedlog Zajedničkog kolegija oba doma PSBiH, usvojena je Odluka o imenovanju članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa. U ovu Komisiju iz Doma naroda imenovani su delegati Munib Jusufović, Bariša Čolak i Sredoje Nović. Prethodno, Predstavnički dom u ovu Komisiju imenovao je poslanike Edina Mušića, Miju Matanovića i Miru Pekić.

Dom naroda usvojio je Odluku kojom je sa pozicije sekretara Zajedničke službe Sekretarijata PSBiH razriješen Kenan Vehabović, a donio je Odluku kojom je na poziciju sekretara Zajedničke službe Sekretarijata PSBiH imenovan Mirza Imamović.

Dom naroda danas nije usvojio nekoliko delegatskih inicijativa Denisa Bećirovića.

Data je saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA