18 C
Tuzla
13.06.2024.

Usvojena inicijativa da Clexan bude na esencijalnoj listi lijekova

U toku je sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona. Usvojene su zanimljive inicijative, između ostalih da na esencijalnoj listi bude Clexan.

Klub Naše stranke TK u Skupštini Kantona predložio je inicijativu da niskomolekularni heparin mora biti na esencijalnoj listi za sve pacijente kod kojih postoji postoji medicinska indikacija za korištenje. Inicijativa je usvojena što će mnogo značiti pacijentima.

”Naše trudnice koje boluju od trombofilije u skladu sa trenutnim doktrinarnim pristupom pređu trnovit put do ostvarivanja prava na terapiju niskomolekularnim heparinom. Naša je namjera da svim pacijentima koji imaju bilo kakvu medicinsku indikaciju za korištenje prethodno spomenutog lijeka, koji je uz to skup uzme li se u obzir da se nerijetko duže vrijeme koristi, osigura pristup ovom lijeku u smislu da ga ne moraju kupovati, već da on bude besplatan na esencijalnoj listi lijekova”, pojasnila je poslanica Amra Nadarević Vodenčarević.

Mirela Trepanić Grbešić je naglasila da ova inicijativa za jedan od ciljeva ima promijeniti situaciju da nam pacijenti ponekad rizikuju svoje zdravlje i život usljed nedostatka novčanih sredstava za kupovinu propisanih injekcija.

(RTV Slon/Tuzlarije.net)

Vezane vijesti

TUZLA