13.9 C
Tuzla
03.03.2024.

Utvrđen program obilježavanja 100 godina Husinske bune i Dana rudara

Nasilje državne vlasti rezultiralo je Husinskom bunom – oružanim otporom rudara rudnika Kreka tokom generalnog štrajka rudara Bosne i Hercegovine. Sve to dešavalo se prije 100 godina, odnosno od 21. do 28. decembra 1920.

”To se dogodilo u Tuzli, mi smo na to ponosni. Radi se o velikom događaju. Pazite, prva pobuna protiv diktature Karađorđevića, nije je bilo nigdje. Završili smo zgradu na istom mjestu i po uzoru na svojevremeni radnički dom u Kreki. Zgrada je gotova. Pripremili smo u saradnju sa Muzejom za istočnu Bosnu stalnu muzejsku postavku. To ćemo dograđivati,” rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Tako je prije 100 godina sedam hiljada rudara branilo svoja radnička prava od nasilja državne vlasti, koja nije ispoštovala sporazum o visini nadnica rudarima. U znak sjećanja na učesnike bune u nedjelju počinje program obilježavanja; vijenac će biti položen na spomenik rudarima Husinske bune na Husinu, te na spomenik rudarima u parku kod BKC-a.

”Želim reći da mi trebamo slijediti svi zajedno u FBiH ono što su radili i govorili rudari Kreke i BiH. Dakle, zahtijevati primjenu Kolektivnih ugovora na koji se obavežemo sa svim drugim socijalnim partnerima iz sfere socijalnog dijaloga, te  sigurnije i humanije uslove rada svih rudnika,” kaže Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH, dok Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnici uglja Kreka dodaje:

”I danas nakon 100 godina mi imamo situaciju da u rudniku Mramor radimo krocom i krampom metodom koja je stara 100 godina. Ovi datumi i pružaju priliku da upozorimo da trebamo stvoriti bolje uslove, ti humaniji uslovi će stvoriti kontinuiran rezultat”

Brojni sadržaji planirani su i za ponedjeljak, kada će biti upriličen okrugli sto ”socijalna nepravda u politici” u Centru za kulturu. Potom će biti otkrivena tabla na objektu koji je izgrađen na mjestu i po uzoru na nekadašnji Radnički dom u Kreki, u kojem je decembra 1920, godine sindikat rudara donio Odluku o stupanju u Generalni štrajk rudara Bosne i Hercegovine. Programom je predviđeno i otvaranje stalne postavke Muzeja istočne Bosne u Tuzli, pod nazivom „Naša Kreka“. A  21. decembar, osim što je Dan rudara, to je dan kada Rudarsko-geološko-građevinski fakultet slavi 60 godina postojanja.

”Mi ćemo započeti aktivnosti i kroz aktivnost ćemo podcrtati obilježavanje 60 godina postojanja fakulteta kroz promocije knjiga, domaćih i međunarodnih konferencija sa učešćem eksperata iz akademije nauke, privrede iz naučnog opisa kojim se bavimo,” rekao je Kemal Gutić, dekan RGGF-a Tuzla.

Utvrđeni program završava naučnom konferencijom ”100 godina Husinske bune” u Međunarodnoj galeriji portreta. O Husinskoj buni su prepričavane priče, pisani tekstovi, kao i pjesme; narodna pjesma Konjuh planinom inspirisana je Husinskom bunom. Tih hrabrih i poštenih ljudi, kažu organizatori obilježavanja, moramo se sjećati jer su dali veliki zalog za budućnost.

 

Vezane vijesti

TUZLA