7.8 C
Tuzla
18.04.2024.

Uz podršku USAID-a bh. mljekari višestruko povećali izvoz

Podrška SAD-a mliječnoj industriji u Bosni i Hercegovini tokom zadnjih pet godina je dovela do značajnog povećanja prodaje i izvoza – izjavila je danas direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy J. Eslick tokom posjete mljekarskoj farmi u selu Verići u blizini Banje Luke.

Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske dobilo je grant Sweden/USAID FARMA II projekta za nabavku moderne stojnice za njegu papaka koju će koristiti više od 450 njegovih članova. Njega papaka je neophodna kako bi krave nesmetano davale mlijeko. Nove mašine će omogućiti članovima udruženja da povećaju godišnju proizvodnju mlijeka za pet posto ili 1,85 milona litara.

– USAID već gotovo 20 godina podržava razvoj poljoprivrede u BiH kako bi se otvorilo više radnih mjesta, povećali prihodi i povećao izvoz. Stojnica je samo zadnji u nizu primjera podrške američke vlade modernizaciji mljekarskog sektora u BiH usmjeren ka povećanju konkurentnosti sektora na domaćem i međunarodnom tržištu – rekla je Eslick.

Taj grant je jedan od zadnjih koji je dodjelio FARMA II projekt koji se završava u julu ove godine. Od svog početka, projekt je pružio obuku za više od 2.500 mljekara, od kojih su gotovo 600 žene, o tome kako se bolje brinuti o zdravlju životinja, povećati proizvodnju i poboljšati kvalitet mlijeka. FARMA II je dodjelio ukupno 36 grantova u vrijednosti većoj od dva miliona KM za modernizaciju farmi i mljekara, te uvođenje novih proizvoda na tržište.

Podržani proizvođači mliječnih proizvoda povećali su prodaju za više od 70 posto, a izvoz je porastao sa 18,5 na 52,6 miliona KM. FARMA II pomogla je i u otvaranju 160 novih radnih mjesta, samo u sektoru mljekarstva.

Eslick je navela da USAID, koje je ranije ove godine počeo provoditi novu petogodišnju strategiju razvoja, pomjera svoj fokus sa sektora poljoprivrede, ali da će nastaviti sarađivati sa EU kako bi im pomogao da dalje rade na njegovim dostignućima, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

Vezane vijesti

TUZLA