15 C
Tuzla
21.05.2024.

Uzgoj kornišona izuzetno isplativ: ”Stvaramo sebi dodatan prihod”

Male otkupne cijene i nedostatak podsticaja gorući su problemi sa kojima se susreću poljoprivredni proizvođači u Bosni i Hercegovini. No, ovakva situacija ne obeshrabruje proizvođače kornišona u Živinicama koji će ove sezone, prema planu koju su utvrdili, proizvesti oko 100 tona kornišona.

”Cijena ove godine je 1,50 KM, druga 0, 75 KM, a treća 0, 15 KM . Cijena je solidna u odnosu na protekle godine kakva je bila. Moramo biti zadovoljni i raditi uzgoj, posvetiti se maksimalno da bi uspjeli u proizvodnji kornišona. Kod naših proizvođača trenutno je stanje zadovoljavajuće,” rekao je Jasmin Selimović, Udruženje ”Kornišon” Živinice.

Već 13 godina Elvira Konjević se bavi uzgojom kornišona. Oko osam tona ubere tokom jedne sezone: ”Inače mi beremo svaki dan ujutro od početka su manje berbe poslije kada budu veće tražimo jednog radnika, tako da i muž je tu, on je inače na poslu. Ove godine je bilo dobro krastavca meni je ovo ponajbolja godina.”

Osim Elvire i njena komšinica Cura Selimović se bavi uzgojom kornišona. Nakon berbe, vrijeme je za klasiranje kornišona. Oni najmanji su i najskuplji. ”Prva klasa izgleda od 3-6 cm, ovi mali. Druga je od 6-9 cm , a treća od 9-12 cm. U tegle kada se kisele da budu jednaki u jednoj tegli ovi, a ovi mali da su jednaki za drugu. Ne miješaju se. Ovi mali su skuplji jer treba dosta više vremena i krastavca za jedan kilogram. Kažem, brzina puta vještina. To navikneš da radiš… Za svoj život možda sam sto tona krastavca prebrala.”

I mladi se bave uzgojom kornišona 

Da je proizvodnja kornišona pravi trend u ovom naselju pokazuje i činjenica da se za nju odlučuju i mladi bračni parovi u ovom naselju. “Lijep je prihod. Muž mi radi i ovo nam je neka vrsta zanimacije. Dodatni prihod sebi stvaramo. Nemamo puno, hiljadu struka. Lijepo se nabere. Nije teško. Pored ostalih poljoprivrednih djelatnosti, bavimo se i ovime i stignemo sve,” rekla je Ermina.

Siguran otkup i isplata podsticaja dovoljan je razlog brojnim mještanima ovog naselja da zasiju kornišone. Volje i ljubavi prema poljoprivredi im pak ne manjka. To je, kažu oni, generacijama tako.

 

 

Vezane vijesti

TUZLA