10.5 C
Tuzla
24.02.2024.

Vakcinacija starijih od 60 godina u Tuzli: ”Ovo je psihičko rasterećenje”

Bez čekanja i u samo nekoliko minuta građani koji su dobili poziv iz svojih ambulanti porodične medicine širom Tuzlanskog kantona danas su vakcinisani. Tako je bilo i u Domu zdravlja Tuzla. Time je počela vakcinacija prioritetnih grupa stanovništva, odnosno osoba starijih od 60 godina. Među njima je i penzionisana doktorica Šemsa Alajbegović. Nijednog trenutka se, kaže ona, nije libila da primi vakcinu: ”Sve pohvale za ekipe Doma zdravlja. Zaista evo vidite nema gužve, prvo ide  evidentiranje … razgovor sa doktorom, primanje vakcine i mi sada čekamo reakciju. Nema reakcije. Svako kaže boli ubod, ma kakvi… Veoma je lijepo, drago mi je.”

A drago je i bračnom paru Pjanić. Dugo su čekali ovaj momenat. Živjeli su u strahu, a najviše ih je boljela činjenica što zbog opreznosti nisu mogli posjetiti svoju djecu.

”Da li vam je laknulo na neki način nakon što ste primili vakcinu? Jeste, itekako… jedva sam čekala da primim… i eto sada sam zadovoljna i sretna,” kaže Minka Pjanić, dok njen muž objašnjava:”Veliko psihičko rasterećenje jer vjerujem u vakcinu, ja se i zadnjih pet godina redovno vakcinišem i protiv gripa, tako da…”

Građani su vakcinisani AstraZeneca vakcinama i to na šest punktova na području Grada Tuzla. Svi su, nakon vakcinacije, dobili i termin za revakcinaciju.

”Sutra i u petak nastavljamo tako smo rasporedili obzirom na naše ljudske resurse i materijalno tehničke resurse i da bi izbjegli gužve, da se naši građani osjećaju sigurnim i zaštićenim ako dođe do neželjene reakcije. Imamo trenutno na raspolaganje 860 raspoloživih vakcina. Tako da ćemo u ova tri dana stići vakcinisati sve naše sugrađane koji su planirani i pozvani,” kaže prim.dr. Samira Srabović,  spec. porodične medicine, načelnica Službe porodične medicine Doma zdravlja Tuzla.

Odziv građana je danas bio izuzetno dobar, kaže doktorica Srabović. U jednom satu oko 10 građana bude vakcinisano, potom se pravi pauza kako bi se prostor provjetrio i dezinfikovao. Vakcinisanje prioritetnih grupa stanovništva uvod je u masovnu vakcinaciju koja će uslijediti nakon dolaska većih količina cjepiva. Sa druge strane prostora za strah od bilo koje vakcine nema.

”Bez obzira da li se radi o onim našim sugrađanima koji boluju od neke hronične bolesti, da se vakcinišu raspoloživom vakcinom. Ako je struka pokazala da je vakcinacija jedina prava prevencija, a jeste dokazala, da se spriječi širenje bolesti. Zato mi treba da svi prihvatimo vakcinaciju” – poručila je doktorica Srabović.

Svijest o važnosti vakcinacije prvi je korak ka normalizaciji stanja izazvanog pandemijom korona virusom. Do kraja aprila očekuje se dolazak većih količina vakcina, a potom slijedi masovna imunizacija stanovništva.

 

Vezane vijesti

TUZLA