13.9 C
Tuzla
26.05.2024.

Vanja Stankić svojom umjetnošću osvježio naš grad

Naš grad je u proteklih nekoliko dana osvježen i uljepšan umjetnošću mladog tuzlaka Vanje Stankića. Vanja je diplomirani stomatolog, a u slobodno vrijeme i umjetnik.

Betonske kante za smeće na nekoliko lokacija u Tuzli, koje su bile oborene i oštećene, sada su ukrašene tehnikom kaligrafiti koju Vanja koristi kako bi uljepšao različite predmete ili javne površine na kojima je crtanje dozvoljeno.

“Sve je počelo spontano kada sam na početku pandemije prošle godine počeo izučavati sve vrste kaligrafije koje postoje, materijal i pribor koji se koriste za crtanje. Nakon toga sam odlučio to sve podići na viši nivo te prisustvovati šestomjesečnom treningu gdje sam i naučio pisati/crtati kaligrafiti.” – rekao je Vanja.

Kaligrafiti tehnika odnosi se na kombinaciju elemenata kaligrafije i grafita. U kaligrafitiju se koriste frakture slova, odnosno dijelovi slova, te njihovom nasumičnom kombinacijom nastaje slika.

“Prije svega svaki rad skiciram i pravim smjernice na površini na kojoj će rad nastati, te popunjavam skicu frakturama. Ono što moje radove čini unikatnim je to da ne mogu dva puta ponoviti istu sliku.” – istakao je.

U razgovoru za RTV Slon Vanja Stankić istakao je da njegov cilj nije bio da bude primjećen, nego je postupkom ukrašavanja kanti za smeće pokušao utjecati na građane i privući ih da barem bacaju smeće tamo gdje mu je mjesto. Što se tiče budućih planova, Stankić je istakao da će pokušati ukrasiti i ostale dijelove grada gdje to bude dozvoljeno.

“Ono što želim poručiti svim mladim ljudima Tuzle i BiH, sve ono što radite, ako to volite i tome se posvetite, zasigurno će donijeti rezultate.” – poručio je Vanja Stankić.

 

Vezane vijesti

TUZLA