8.3 C
Tuzla
04.10.2022.

Važnost prepoznavanja vrhunskih sportaša: AK Sloboda Tehnograd kod Mićanovića

Ministar za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Srđan Mićanović primio je danas vrhunske atletičare Atletskog kluba “Sloboda-Tehnograd” sa direktoricom Kadom Delić-Selimović. Bila je to prilika da se predstavnike jednog od najuspješnijih sportskih kolektiva u našoj zemlji upozna sa novinama Ministarstva u nagrađivanju vrhunskih sportaša i mogućnostima na kojim im resorno ministarstvo može pomoći u daljem sportskom djelovanju.

Seniorski prvaci BiH za 2020. godinu Hajrudin Vejzović, stipendista Ministarstva Rusmir Malkočević i Nejla Kamerić te nosilac bronzane medalje Edhem Vikalo ovom su prilikom ministru Mićanoviću prezentovali najnovije uspjehe na sportskim takmičenjima i potvrdili svoju predanost aktivnostima koje na najbolji način predstavljaju našu zemlju u inozemstvu.

Naglasivši važnost ličnog kontakta, ministar Mićanović je kazao da sportaši moraju znati da neko prati njihova postignuća. Resorno ministarstvo, rečeno je ovom prilikom, uradilo je Pravilnik i postavilo kriterije za dodjelu nagrade i stipendije u sportu TK, što predstavlja pomak od prethodnih godina.

„Na taj način“, kazao je ministar Mićanović, „svaki će sportaš, prema svojim postignućima, znati da li je ispunio kriterije za stipendiju i neće morati čekati javne pozive za dodjelu sredstava.“

Direktorica Delić-Selimović naglasila je potrebu prepoznavanja uloge vrhunskog sporta i uspostavljanje sistema koji će omogućiti privlačenje takvih sportaša te pohvalila promjene koje postepeno uvodi resorno ministarstvo u oblast sporta.

Prema riječima ministra Mićanovića Ministarstvo za kulturu, sport i mlade je i formirano da bi se počeli rješavati nagomilani problemi u ovoj oblasti a jedan od prvih koraka je i javni poziv i program koji će tokom ovog mjeseca definisati kriterije za sufinasiranje sportskih organizacija  na području Tuzlanskog kantona.

POSLJEDNJE DODANO