15 C
Tuzla
30.05.2024.

Večeras u programu RTV Slon emisija o prevenciji govora mržnje i nasilja nad romskim ženama tokom COVID 19 pandemije

U okviru Zajedničkog programskog okvira Evropske unije i Vijeća Evrope ”Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku II” i projekta ”Promocija različitosti i jednakosti u Bosni i Hercegovini” a koji se u odnosi na projekat ”Prevencija govora mržnje i nasilja nad romskim ženama tokom COVID 19 pandemije” Udruženje žena Romkinja ”Bolja budućnost” grada Tuzla u periodu od juna do augusta provodi aktivnosti čiji je cilj povećati pristup informacijama o uslugama podrške i zaštite od nasilja, diskriminacije i govora mržnje  u romskim zajednicama za vrijeme i nakon pandemije COVID 19.

Predrasude i sterotipi posebno su vidljivi u svim promjenama i katastrofama, poput pandemije Covid 19, u kojoj je, ne samo ugroženo javno zdravlje, nego i funkcionisanje svih segemenata društva, a posebno manjinskih zajednica i marginaliziranih grupa društva. U ovom vremenu primjetan je veliki broj dezinformacija pa i govor mržnje. Jedan od ključnih izazova za smanjenje isključenosti i povećanje sigurnosti Roma jest mijenjanje svijesti građana kao i mijenjanje svijesti onih na vlasti, kako bi prestali doživljavati Rome kao pasivnu i problematičnu populaciju, jer su Romi, isto kao i svi, ljudi sa snovima o boljem sutra za sebe i svoje porodice, sa željama i nadanjima, a ponajprije sa ljudskim dostojanstvom i pravom da budu poštovani.

O negativnim efektima za romsku zajednicu usljed pandemije COVID 19 ali i rješenjima govorimo u emisiji koja je na programu TV Slon večeras u 21:10 sati. Gošće su nam iz nevladinog sektora i institucija obrazovanja i to Indira Bajramović, direktorica Udruženja žena Romkinja ”Bolja budućnost” grada Tuzla, zatim Amela Delić, viša asistentica na Odsjeku Žurnalistika na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli i predstavnica Koalicije za borbu protiv govora mržnje, te Mirsada Bajramović, direktorica Udruženja ”Zemlja djece u BiH”.

Budite uz tv ekrane.

Vezane vijesti

TUZLA