23.9 C
Tuzla
21.06.2024.

Vijeće ministara počelo sjednicu – Da li će razmatrati Nacrt zakona o sudu BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine bi na sjednici koja je počela trebalo da razmatra novi tekst Nacrta zakona o sudu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH.

Nacrt tog zakona ministri su razmatrali i na sjednici prošle sedmice, ali se nisu izjašnjavali o njemu.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto tada je kazala novinarima da se radi o vrlo važnom zakonu koji se tiče, između ostalog, ispunjavanja kriterija za otvaranje pregovora BiH sa EU.

Vijeće ministara BiH danas bi trebalo razmatrati i Nacrt zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, kao i Nacrt zakona o dopuni Zakona o administrativnim taksama.

Pred ministrima bi se trebao naći i Nacrt zakona o zaštiti ličnih podataka.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog strategije i akcijskog plana provođenja Strategije integriranog upravljanja granicom u BiH za period 2024 – 2029. godine.

Predviđeno je i razmatranje novog teksta Informacije o isteku mandata vršilaca dužnosti zastupnika/agenata Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Informacija o svim pokrenutim sporovima protiv Bosne i Hercegovine na sudovima u inostranstvu koji mogu imati dodatne finansijske implikacije na Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH.

Vezane vijesti

TUZLA