13 C
Tuzla
23.02.2024.

Virusom korona u RS zaraženo 40 osoba, dva muškarca preminula

U Republici Srpskoj je u protekla 24 sata izvršeno testiranje 280 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 40 osoba, dok su prijavljena dva smrtna slučaja – saopćeno je iz entitetskog Instituta za javno zdravstvo.

Kada su u pitanju novozaraženi, radi se o 30 osoba ženskog i 10 muškog spola, od kojih je šest mlađe, 30 srednje i četiri starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 14 osoba je iz Ljubinja, 13 iz Bileće, tri iz Laktaša, po dvije iz Prijedora i Mrkonjić Grada i po jedno iz Banje Luke, Kozarske Dubice, Trebinja, Istočne Ilidže, Novog Grada i Teslića.

-Većina novozaraženih su radnici fabrike za preradu ribe kod Stoca u Federaciji BiH – navodi se u saopćenju iz Instituta.

Higijensko epidemiološke službe domova zdravlja Ljubinje i Bileća, u saradnji sa Regionalnim centrom Instituta za javno zdravstvo RS iz Trebinja, preduzimaju sve neophodne epidemiološke mjere na suzbijanju širenja virusa.

U posljednja sata sata Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su i dva smrtna slučaja osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o dva muškarca, srednje i starije životne dobi iz Teslića i Prijedora, sa udruženiim oboljenjima.

Do sada je u tom bh.entitetu potvrđen 2.201 slučaj virusa korona, a preminule su 124 osobe kod kojih je potvrđen test na Covid-19.

Oporavilo se 1.315 osoba, a testirano njih 36.374.

Ukupan broj hospitaliziranih je 131, od kojih u Univerzitetsko kliničkom centru RS 46, a u općim bolnicama 85.

Pod zdravstvenim nadzorom u RS trenutno je 2.309 osoba, a nadzor je završen kod njih 36.677.

Izvor: RTV SLON / Fena

Vezane vijesti

TUZLA