6 C
Tuzla
25.02.2024.

Više od 4 miliona KM za podršku privredi i obrtima u TK

Na adresu Ministarstva privrede TK pristiglo je oko dvije hiljade zahtjeva privrednika za pomoć na osnovu kantonalnog ”korona zakona“. Četiri radne grupe već do kraja sedmice trebale bi završiti pregled i formirati konačnu listu privrednih subjekata koji će ostvariti pravo na subvenciju iz kantonalnog Budžeta.

Danas donesenim Programom Vlada je uredila uslove, kriterije i postupak za raspodjelu sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2020. godinu sa pozicije „Podrška razvoju Kantona“. Ovim Programom uređena je raspodjela 4.170.000 KM . Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 4.000.000 KM, od čega za subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima na području Tuzlanskog kantona 2.100.000 KM.

”Predviđamo da ćemo sa 2,1 milion KM subvencije dobiti preko 50 miliona kreditnih sredstava koja će biti sasvim dovoljna da zadovolje potrebe realnog sektora u TK“, navodi Asmir Hasić ministar privrede TK.

Za Program „Subvencije mikro, malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme i alata i repromaterijala“ planirana su sredstva u iznosu od 1.240.000 KM. Ova sredstva koristiti će se za subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima i obrtima na području Tuzlanskog kantona, a u cilju prevazilaženja negativnih učinaka pandemije koronavirusa.

”Ranijim programom nije bilo mogućnosti da ugostiteljski objekti i neke uslužne djelatnosti apliciraju na ova sredstva. Sada smo ova 2.1 miliona podijelili u tri grupe tako da će imati pravo da apliciraju i proizvodna i uslužna i trgovinska i mislim da će to biti velika pomoć privrednim subjektima u TK“, kaže Hasić.

Na adresu Ministarstva privrede TK pristiglo je oko dvije hiljade zahtjeva privrednika za pomoć na osnovu kantonalnog ”korona zakona“. Četiri radne grupe već do kraja sedmice trebale bi završiti pregled i formirati konačnu listu privrednih subjekata koji će ostvariti pravo na subvenciju iz kantonalnog Budžeta. Između ostalog, “korona-zakonom” je omogućena subvencija za isplatu plaće u iznosu od 406 konvertibilnih maraka za sve one koji nisu bili u mogućnosti obavljati svoje djelatnosti u proteklom periodu, odnosno privredna društva, izuzev javnih preduzeća, banaka, udruženja, javnih institucija, organa uprave te organa i jedinica lokalne samouprave. Prema trenutno dostupnim podacima, korist od ovog zakona će imati više od sedam hiljada radnika na području Tuzlanskog kantona. Zakon je težak 15 miliona maraka.

 

Vezane vijesti

TUZLA