17.8 C
Tuzla
26.02.2024.

Visokoškolskoj ustanovi FINra uručeno Rješenje o institucionalnoj akreditaciji

Visokoškolskoj ustanovi FINra uručeno je Rješenje o institucionalnoj akreditaciji. FINra je dobila pozitivno mišljenje o akreditaciji od Komisije za akreditaciju, odnosno komisije domaćih i međunarodnih stručnjaka koji ocjenjuju i obavljaju reviziju kvaliteta, te daju preporuke o akreditaciji visokoškolske ustanove.

FINra je tokom 2020. godine započela proces institucionalne akreditacije. Pripreme za proces eksterne evaluacije, dolazak i rad komisije su trajale određeni vremenski period, a u njima su učestvovali studenti i zaposleni na visokoškolskoj ustanovi FINra, te poslovni partneri i saradnici FINra.

Komisija domaćih i međunarodnih stručnjaka se prilikom posjete u okviru postupka institucionalne akreditacije FINra, u periodu od 12. do 13. marta 2021. godine, sastala sa predstavnicima rukovodstva FINra, voditeljima studijskih programa, akademskim osobljem, studentima prvog ciklusa, administrativno-tehničkim osobljem, predstavnicima privrede i prakse, te alumni studentima ove visokoškolske ustanove. Akreditacija FINra predstavlja, sasvim sigurno, potvrdu nivoa kvaliteta ove visokoškolske ustanove i njene prepoznatljivosti među velikim brojem visokoškolskih ustanova na području cijele Bosne i Hercegovine.

Vrijedi naglasiti i da je, podnošenjem zahtjeva za institucionalnu akreditaciju institucije nadležnom Ministarstvu za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona, u skladu sa pozitivnim propisima iz ove oblasti, FINra prva visokoškolska ustanova koja je izvela prvu generaciju studenata sa akreditovanim diplomama, te time pokazala najviši nivo otvorenosti i opredjeljenosti za kontinuiran rad na osiguranju kvaliteta i za provođenje postupka akreditacije institucije prema svim važećim propisima iz ove oblasti.

Kako je već poznato, proces akreditacije je kompleksan i podrazumijeva provođenje postupka samoevaluacije institucije i izradu samoevaluacionog izvještaja prema jasnim kriterijima, posjetu komisije stručnjaka, finalni izvještaj sa preporukom o akreditaciji i rješenje o akreditaciji nadležne obrazovne ustanove.

Da bi visokoškolska ustanova mogla dobiti pozitivno mišljenje Komisije stručnjka (akreditacija) mora ispuniti deset podjednako važnih kriterija: 1. Politika osiguranja kvaliteta, 2. Izrada i odobravanje programa, 3. Učenje, podučavanje i vrednovanje usmjereni na studenta, 4. Upis i napredovanje studenata, priznavanje i certificaranje, 5. Nastavno osoblje, 6. Resursi za učenje i podrška studentima, 7. Upravljanje informacijama, 8. Informisanje javnosti, 9. Kontinuirano praćenje i periodična revizija programa, 10. Periodično vanjsko osiguranje kvaliteta.

Povjerenje studenata, nastavnog osoblja i svih uposlenika opravdano je kroz zajednički predani rad i opredjeljenje da se FINra u akademskoj zajednici Bosne i Hercegovine artikulira kao priznata visokoškolska ustanova sa potencijalima koji su vidljivi i prepoznati u ishodima učenja, usvojenim znanjima i vještinama koji studenti steknu tokom svoga obrazovanja.

 

Vezane vijesti

TUZLA