Vlada FBiH: Dogovorena jednokratna pomoć penzionerima

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Premijer Federcije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i zamjenici premijera, ministrica finansija Jelka Milićević i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, danas su sa rukovodstvima saveza penzionera u FBiH na čelu sa Redžom Mehićem i Ivom Kožulom dogovorili da Vlada omogući jednokratnu finansijsku pomoć penzionerima koji su rezidenti Bosne i Hercegovine, a penzije ostvaruju kod Federalnog zavoda PIO/MIO. Ova pomoć bit će isplaćena uz julsku penziju.

Premijer i zamjenici premijera zatražili su od predstavnika penzionera da iznesu svoje zahtjeve, te se na sastanku osim potrebe za jednokratnom novčanom pomoći, razgovaralo i o eventualnim poboljšanjima koje bi u konačnici sistematski trebali doprinjeti poboljšanju statusa ove kategorije stanovništva.

Jednoglasno je zaključeno da je prioritet očuvanje stabilnosti penzijskog fonda i redovnost isplata, a što je postignuto penzionom reformom koju je provela ova vlada.

-Ovo je trenutno jedina opcija da koliko, toliko pomognemo ovoj zaslužnoj kategoriji stanovništva i ovo je bio najbolje i najbrže rješenje kojim pomažemo penzionerima, a istovremeno ne kršimo Zakon o PIO/MIO i ne ugrozimo postignutu stabilnost penzionog fonda i redovnost isplata penzija.

Ni u kom slučaju nismo željeli podleći populističkim potezima kojim bismo zasigurno ugrozili tekško postignutu likvidnost fonda i prekršili zakonske odrebe.

Usklađivanje penzija je zakonski regulisano i precizirano je kad se i kako mogu uvećavati penzije. Nadam se da penzioneri razumiju naše napore i opredjeljenost da stabilnost i redovnu iaplatu penzija ne dovedemo u pitanje – kazao je premijr Novalić.

Premijer i zamjenici premijera su naglasili da se u 2021. godini već bilježi ekonomski oporavak, a što pokazuju i statistički podaci, tako da je izvijesno zakonsko značajnije uvećanje penzija u narednoj godini.

Ministrica Miličević je istakla da ova vlada ne želi obećavati ono što nije u mogućnosti i ispuniti, te upoznala penzionere sa realnim finansijskim mogućnostima.

Ministar Drljača, kao resorni ministar, ponovio je da Ministarstvo rada i socijalne politike daje konstantnu podršku penzionerima i njihovim udruženjima, ali da se mora voditi računa o realnim mogućnostima.

Redžo Mehić, predsjednik UO Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH, zajedno s kolegama je naglasio značaj očuvanja Zakona o PIO/MIO.

-Svjedoci smo da je ova Vlada FBiH ispoštovala sve odredbe Zakona o PIO/MIO. Također smo svjedoci da Vlada čini ogromne napore kako bi se smanjili negativni uticaji pandemije na ekonomiju. No, nama je zaista bitno da se pomogne našim penzionerima, jer su imali ogromne izdatke tokom pandemije. Zakon ima svojih manjkavosti i postoji potreba za korekcijama, ali je prioritet zadržati ovo što smo postigli zakonom – kazao je Mehić.