25 C
Tuzla
02.07.2022.

Vlada TK odobrila oko 90 hiljada KM za projekte održivog povratka

Vlada TK odobrila je oko 90 hiljada KM za infrastrukturne projekte u  tri povratničke opštine. Riječ je o opštinama Osmaci,Sapna i Teočak. Opštini Osmaci odobren je iznos od 19.800 KM kao učešće u rješavanju projekta održivog povratka „Asfaltiranje dijela puta od Hajvaza do Seferovića u reonu Hajvazi – dužine 200 m“  u Mjesnoj zajednici Caparde. Put povezuje povratnike u naseljenim mjestima Hajvazi i Caparde, a kako se navodi u Odluci radi se o dionici puta koja je često neprohodna i u veoma lošem stanju. Vršena je sanacija presipanjem mljevenim kamenom, međutim oborinske padavine nanose velike količine vode koje odnose nasipe od kamena ostavljajući za sobom velike kanale i izbočine. Kao podrška projekta održivog povratka Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je sredstva i općinama Sapna i Teočak.

„ U iznosu od  22.721,53 KM Općini Teočak za projekat uređenja platoa i stepeništa na zgradi MZ Husjenovići općina Teočak  i treća odluka je odobravanje sredstava općini Sapna u iznosu od 45 hiljada KM za realizaciju projekta sanacije lokalnog puta Goduš –Plan u Mjesnoj zajednici Goduš općna Sapna „, kazao je Anto Iljkić, sekretar Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Kako je rečeno stanovnici ove Mjesne zajednice obratili su se zahtjevom za sanaciju lokalnog puta koji je u veoma lošem stanju zbog klizišta i opasnosti da bi moglo doći do zatvaranja ove dionice puta ukoliko bi došlo do obilnijih padavina. Izgradnjom odnosno sanacijom lokalnog puta Goduš-Plan u dužini 960 m riješio bi se problem saobraćaja te omogućila nesmetana komunikacija i siguran prilaz svim građanima u naselju. Za sanaciju lokalnog puta Goduš – Plan urađen je i predračun radova po kojem je potrebno osigurati oko 52.hiljade KM. Radovi bi se uglavnom provodili kroz nekoliko faza.

„Ono što jest zajedničko za sve tri ove  odluke jeste da će postupak izbora najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova u skladu sa odredbama  zakona  o javnim nabvakma provesti odgovarajuća općina odnonso grad kojima su odobrena  ova sredstva“ , navodi Iljkić.

Ministarvo za rad,socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona imenovat će komisiju koja će vršiti kontrolu utroška odobrenih sredstava, a opštine su dužne resornom ministarstvu podnijeti izvještaj o utrošku istih istakao je sekretar.

 

 

POSLJEDNJE DODANO