12.8 C
Tuzla
28.05.2022.

Vlada TK: Potpisani ugovori o stipendiranju 23 učenika srednjih škola romske i drugih nacionalnih manjina

Romi i druge nacionalne manjine predstavljaju kategoriju društva koja doživljava višestruku marginalizaciju od ekonomske, kulturne pa sve do političke. Kako i u drugim sferama života brojni problemi prate ih i kroz školovanje. Kako bi se poboljšao njihov status i položaj i u društvu i u obrazovanju, a posebno u ovom periodu inflacije, Vlada Tuzlanskog kantona ove godine po prvi put realizuje Program stipendiranja učenika srednjih škola romskih i drugih nacionalnosti.

Mi smatramo da je ovo veoma važno u ovoj situacija kada je inflacija, kada su poskupljenja u toku, mi želimo da podržimo kategorije stanovništva koje pate pod ovim uslovom. Romska nacionalna manjina i druge nacionalne manjine su jedna od tih kategorija i mi ćemo i u narednom periodu u toku ove godine nastaviti da podržavamo ove kategorije kroz druge aktivnosti”, kazao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Melisa Beganović učenica je Mješovite srednje škole u Tuzli i zbog ekonomske situacije u kojoj se nalazi njena porodica, stipendija koju će primati značajno će poboljšati njen status i olakšati period školovanja.

Stipendija mi mnogo znači jer mi otac i mati nigdje ne rade, dobro mi dođe, jer od stipendije uzimam pribor i odjeću i obuću i mnogo mi to znači”, istakla je Melisa Beganović, učenica Mješovite srednje škole.

Pored Melise, ugovore o stipendiranju danas su potpisala još 22 učenika od kojih je 20 učenika romske nacionalnosti, i po jedan učenik Bugarske, Ukrajinske i Albanske nacionalne manjine, a ovim programom želi se pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Ova stipendija mi puno znači za moje školovanje i svima bih preporučila da se prijave, i iskoristit ću za prevoz, za knjige i sad kako ide maturski i za to jer se sve plaća”, rekla je Alisa Suljić, učenica srednje Ekonomske škole u Tuzli.

Za prijavu na konkurs pored obavezne dokumentacije, učenici su trebali dostaviti izjavu kojom se potvrđuje da su pripadnici nacionalne manjine.

Ovdje mi je jedino žao što je mali broj aplikanata, voljeli bismo da je veći broj te se nadamo da će sledeće prilike ih biti više jer je ovo konkurs koji je prvi put realiziran”, naglasio je Ahmed Omerović, ministar za obrazovanje i nauku TK.

Za ove namjene u budžetu Tuzlanskog kantona obezbijeđena su sredstva u iznosu od 50.000 KM, koje će zbog nedovoljnog broja prijavljenih učenika za stipendiranje, biti utrošena kroz druge projekte podrške ovim kategorijama društva. Stipendije u iznosu od 500 KM učenici će primiti u pet rata.

POSLJEDNJE DODANO