15 C
Tuzla
13.06.2024.

Vlada TK usvojila naredbe Kriznog štaba: Ukinut hladni operativni program i praksa u UKC-u Tuzla

Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je usvojila naredbe predložene na jučer (11.03.2021.godine) održanoj sjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona.

Ovim je naređena obustava izvođenja praktične nastave za sve učenike i studente koji je obavljaju u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona, osim za studente dvanaestog semestra Medicinskog fakulteta (klinički staž). Za ostale učenike i studente praktična nastava će se organizovationline, u skladu sa Naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Svim zdravstvenim ustanovama bolničkog nivoa na području Tuzlanskog kantona naređena je organizacija rada koja će omogućiti smanjenje kontakta među osobljem, što je potrebno realizirati u skladu sa postojećim ljudskim resursima.

Svim zdravstvenim ustanovama bolničkog nivoa na području Tuzlanskog kantona je naređeno i ukidanje hladnog operativnog programa i specijalističko – konsultativnihzdravstvenih usluga koje nisu hitnog karaktera.

Vlada je, na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva,od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, nadležnih gradskih/općinskih inspekcija i Uprave policije TK, zatražilapromptnu reakciju u smislu provođenja prethodnih naredbi koje se tiču kontrole poštivanja preventivnih mjera (nadzor nad korištenjem zaštitne opreme, poštivanjem socijalne distance, poštivanjem ograničenja broja prisutnih osoba u objektima).

Od svih interesnih organizacija, udruženja i komora je zatraženo da se dodatno angažuju kako bi njihovi članovi (fizička i pravna lica) poštivali preporučene mjere, te da se na taj način izbjegne potreba za uvođenjem restriktivnijih mjera.

Danas usvojene naredbe će se primjenjivati od 15. marta, a važe do 29. marta 2021. godine.

Vezane vijesti

TUZLA