4 C
Tuzla
25.02.2024.

Vodeće ustanove kulture u TK spremaju repertoar za jesen

Pozorišna djelatnost u cjelini direktno je pogođena mjerama koje se koriste u cilju suzbijanja zaraze korona virusom. Novi obilici ponašanja u kontaktu sa osobama su nešto što svi trebamo usvojiti, ali to direktno utiče na rad glumaca i ostalih umjetnika. U Narodnom pozorištu Tuzla predstave ne izvode od marta, ali su iznalazili načine da posao i rad prilagode postojećim okolnostima.

I evo polako sada već  pripremamo i novu pozorišnu sezonu koja će, sasvim sigurno, biti jedinstvena u historiji. Nas već u narednom periodu očekuje premijera dvije nove predstave, predstave ‘Majmuni dolaze’ koprodukcija sa Akademijom dramskih umjetnosti Tuzla, što je zapravo kolektivna diplomska predstava generacije studenata četvrte godine koja se trenutno nalazi na akademiji i predstave ‘Čarlijeva tačka’ koji smo pripremali nešto uživo, nešto online i već u septembru opčekuje nas premijerno izbođenje” – naglasio je Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

U ovoj kući glume navode da nisu još donijeli odluku da li će izvođenje predstava biti na otvorenom ili na sceni.

U BKC-u TK Tuzla od januara do juna, održana su 63 događaja, uključujući i kongresne aktivnosti. Iako to nije ni blizu broju događaja prije pandemije iz ove ustanove ističu da su zadovoljni, s obzirom na uslove rada.

Ono što želim najaviti, a što je možda, jedna od rijetkih događaja, jeste obilježavanje Dana Evropskog kulturnog nasljeđa. Mi ćemo 24. i 25. septembra u galeriji BKC-a Tuzla uz sve epidemiološke mjere i broj posjetilaca koji je dozvoljen napraviti u dva dana obilježavanje Dana Evropskog kulturnog naseljeđa projektom koji se zove Savremena produkcija kulturnog nasljeđa kao umjetnička kreacija” – istakla je Mirela Ibrahimović Mehanović, v.d. direktora BKC TK Tuzla.

Sama izložba će upućivati na njegovanje obilježavanja ovog Dana, ali i naslijeđa TK. Iz ove ustanove kulture najavljuju i druge događaje.

Koncert Vlatka Stefanovskog smo prebacili za 15. oktobar, a što se tiče Zorana Kesića, gostuje, mislim 19. devetog i 12. devog Dragan Marinković Maca“ – kazala je Ibrahimović.

S obzirom da se korona virus i dalje širi, sadržaj i priprema kulturnih sadržaja će se u potpunosti prilagoditi izrečenim mjerama. A da pošast zvana pandemija ipak nije u potpunosti blokirala radove u ustanovama kulture, koje su ionako, grcajući za sredstvima i iznalaženjem načina za rad svjedoči i izgradnja Ljetne scene, odnosno Omladinskog ljetnog atrija u Živinicama, čija izgradnja je trajala dva mjeseca. Ovime su stvorene mogućnosti za izvođenje raznih sadržaja u skladu sa epidemiološkim mjerama, s obzirom da bi se ljudi okupljali na otvorenom.

Evo nakon više od dva mjeseca rada Živinice su napokon dobile jednu Ljetnu scenu. Zapravo riječe je omladinskom ljetnom atriju, tj. objekat koji je jedinstven u našoj zemlji po svojoj strukturi i namjeni, obzirom da je jedan od rijetkih u našoj zemlji koji je isključivo namijenjen za kulturu i umjetnost, a postavljen je vani, tj. publika će imati priliku gledati filmove, promocije, predstave, pod otvorenim nebom, dakle pod zvijezdama. To je zaista jedna lijepa stvar u oblasti kulture u cijeloj našoj zemlji” – kazao je Elmir Krivalić, direktor BKC-a Živinice.

Kada je ljetna scena u Živinicama u pitanju i prvi akteri na njenoj sceni za početak rada čekaju još samo da završe neke finese, nabavku svjetla i tona, ali zbog novonastale situacije sa epidemijom ne zna se još tačan raspored dešavanja, ali ono što je sigurno jeste svečano otvaranje jednim gala koncertom filmske muzike, a planirano je i gostovanje Omladinskog filmskog festivala iz Sarajeva, te koncert pijanistice Monike Tadić.

Vezane vijesti

TUZLA