-1 C
Tuzla
31.01.2023.

Von der Leyen: Podržavamo kandidatski status BiH

Naša podrška za integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju je veoma jaka, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na press konferenciji nakon samita lidera EU i Zapadnog Balkana.

– Naša poruka je jedinstvena. Mi ćemo zajedno raditi na rješavanju problema. Pružamo nedvosmislenu podršku cijelog regiji Zapadnog Balkana. Voema jasna poruka jedinstva – rekla je ona.

Von der Leyen je naglasila da izražavaju podršku kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine, podrška koju su iskazali tokom samita.

– Također smo se dotakli mnogih tema. Važna tema je bila posljedice rata u Ukrajini, posebno u smilu energenata. Želimo sarađivati s našim partnerima na Zapadnom Balkanu po ovom pitanju. Sve mjere koje donosimo u EU biće prenesene na ovu regiju – kazala je ona.

Istakla je da su u ponedjeljak usvojili paket od jedne milijarde eura za rješavanje problema energetike na Zapadnom Balkanu.

– Od toga, 500 miliona eura je u vidu direktne budžetske podrške za ranjiva kućanstva i biznise. Druga polovina od 500 miliona će ići za izgradnju infrastrukture u vidu obnovljive energije, koja je čistija, zdravija i može se proizvoditi u domaćinstvu – izjavila je von der Leyen.

Podsjetila je da su u ponedjeljak odobrili šest velikih energetskih projekata za obnovljive izvore energije.

Također je napomenula da EU podržava regionalnu integraciju, pored EU integracije Zapadnog Balkana.

– Posljednja stvar o kojoj smo razgovarali je migracija. Obećali smo podržati bolju kontrolu nad granicama i procesima za dobijanja azila. Očekujemo od naših partnera na Zapadnom Balkanu da se brzo usklade sa viznim propisima EU – zaključila je predsjednica Evropske komisije.

RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO