18 C
Tuzla
13.06.2024.

Vraćanje učenika u školske klupe i mogućnost ponovnog proglašenja vanrednog stanja u FBiH

Zbog pogoršanja epidemološke situacije na području FBiH u posljednje vrijeme uveliko se govori o ponovnom proglašenju vanrednog stanja  i vraćanju rigoroznih mjera, dok je s druge strane  sve  izvjesnije da će učenici novu školsku godinu dočekati u školskim klupama. Šta kaže struka o jednom, a šta o drugom?

Situacije je vrlo ozbiljna kada je epidemiološka situacija u FBiH u pitanju,  ali se još uvijek drži pod kontrolom izjavio je Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH za RTV SLON. No ukoliko broj novozaraženih nastavi da raste iz dana u dan postoji mogućnost ponovnog proglašenja vanrednog stanja i vraćanja rigoroznih mjera.

“Ukoliko stanje ne bude onako kako očekujemo Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva će razmotriti i mogućnosti da predložimo Vladi da se ponovno eventualno uvede vanredno stanje, jer ne smijemo dozvliti da u jesen uđemo sa velikim brojem slučajeva, da uđemo sa lošom epidemiološkom situacijom, jer možemo vidjeti da se virus ponovo počeo širiti unutar Evropske unije, istakao je Čerkez.”

On je također dodao da moramo sve učiniti zajednički, jer ovo nije samo posao zdravstva, nego svih nas, a posebno građana koj moraju biti odgovorni i prema svom zdravlju i zdravlju stanovništa. S nadom da će građani ipak pokazati odgovornost i da će se epidemiološka situacija stabilizovati do početka jeseni, učenici sa područja TK bi novu školsku godinu mogli dočekati u školskim klupama. Dok su neki tu vijest dočekali s radošću, mnogi roditelji su ipak iskazali zabrinutost zbog toga, no evo šta kaže Željko Ler, epidemiolog:

“Ja zagovaram povratak djece, studenata, srednjoškolaca u školske klupe, jer je zaista deplasirano onemogućavati ih da idu u školu i na taj način ih navodno poštedjeti,a  s druge strane dozvoljavati im da se okupljaju u kafićima i tamo bez ikakve kontrole rasijavaju uzročnike COVID- 19. Kako je rekao generalni sekretar UN -a doživjet ćemo generacijsku katastrofu, djeca će nam ostati neobrazovana.”

Ler dodaje da povratak u školske klupe podrazumijeva i obavezno poštivanje svih epidemioloških mjera, od nošenja maski do održavanja lične higijene, fizičke distance, za šta treba da se pobrinu i prosvjetni radnici, kojima treba pomoći da im se obezbijede maske, dezinfekciona sredsta, a djecu educirati  što kod kuće što u samoj školi. Za bolju budućnost naše djece, ali i svih nas budimo odgovorni slijedimo vlastitu savjest čuvajući one koje volimo.

Vezane vijesti

TUZLA