1.7 C
Tuzla
23.04.2024.

Vremenske prilike – Kada ćemo kišobrane zamijeniti ljetnim rekvizitima?

Sezona je godišnjih odmora, a vremenske prilike nikako da se ustabile. Kada ćemo kišobrane zamijeniti ljetnim rekvizitima i da li nam ova sedmica donosi stabilizaciju vremena, kada ćemo moći praviti ljetne planove odgovara poznati bh. meteorolog Nedim Sladić:

“Nad našim područjem do srijede vladat će polje povišenog atmosferskog pritiska koji će nam omogućavat dosta intervala sunčanog vremena, a od srijede imat ćemo i umjerenu oblačnost. Temperature zraka u naredna dva dana su u porastu, tako da ćemo sutra i prekosutra imati ljetne vrijednosti uglavnom između 27 i 33  stepena Celzijusau Bosni, a na jugu 36 stepeni Celzijusa”.

A od četvrtka sa sjevera i sjeverozapada se približava novi val koji će zahvatiti našu zemlju donoseći kišu, pljuskove i grmljavinu. Zbog veće količine toplote ne isključuje se  ni mogućnost pojave jačeg grmljavinskog nevremena, koje je uobičajeno za ovo doba godine.

“Kada govorimo o području TK za sada ne vide se neke ekstremno velike padavine što je vrlo dobra vijest, ali to ne mora da znači da ponegdje na određenim lokalitetima se može javiti izolirano i manje grmljavinsko nevrijeme, koje ne bi trebalo napraviti veću materijalnu štetu”, ističe Sladić.

Zadnji dani jula i početak avgusta bi nam kako ističe ipak mogli donijeti ljetne vrućine i omogućiti uživanje u ljetnim radostima.

“Nešto bolje vrijeme možemo najaviti od 28, odnosno 29 jula, kada se očekuje da će uticaj i cirkulacija vlažnog zraka slabiti nad našim prostorom, a tada bi došlo do jačanja toplih zračnih masa. Krajem jula i početkom avgusta mogli bismo očeivati one prave ljetne vrućine sa temperaturama zraka i iznad 35 stepeni Celzijusa“.

A za vrijeme ljetnih vrućina ne zaboravite koristiti adekvatnu zaštitu od sunca, konzumirati dosta tečnosti, najbolje vode, izbjegavati boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana od 11 do 16 sati, te nositi laganiju odjeću. Ove preporuke se naročito odnose na starije osobe oboljele od kardiovaskularnih i drugih hroničnih bolesti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA