15 C
Tuzla
24.02.2024.

Vrijeme je za digitalne udžbenike

Dvije vodeće izdavačke kuće za udžbenike na bosanskom jeziku, Vrijemeiz Zenice i NAM iz Tuzle, pokrenule su izradu digitalne platforme za osnovnoškolsko obrazovanje s ciljem sistemskog i redovitog korištenja modernih tehnologija u učenju i poučavanju. Ova platforma rezultat je saradnje s vodećim evropskim izdavačima udžbenika i planirano je da bude spremna početkom nove školske godine –2020/21.

Digitalna online i offline obrazovna platforma za učenike osnovnih škola kreirana je kao koncept kombiniranog učenja koji spaja najbolje od štampanog i digitalnog. Čine ga klasični štampani obrazovni materijali, kakvi su školski udžbenici, radne sveske, didaktičko-metodički materijali, nastavne pripreme i planovi te brojni digitalni multimedijalni sadržaji poput video priloga, interaktivnih kvizova, mozgalica, 3D animacija, video panorama i drugih virtuelnih sadržaja osmišljenih za novo doba obrazovanja. Ovako kombiniran model znatno obogaćuje nastavne sadržaje, a učenicima uveliko olakšava kvalitetno učenje. U vrijeme, takozvane korona-krize digitalna platforma izdavačkih kuća Vrijeme i NAM učenicima, učiteljima i roditeljima umnogome će olakšati učenje na daljinu.

Podrška sistemskom korištenju tehnologije u procesu obrazovanja i opremanje škola odgovarajućom računarskom opremom jedan je od važnijih zadataka pred nama. Zbog toga apeliramo na sve nadležne institucije – vlade, ministarstva i agencije – da se čim prije započne s procesom uspostave sistema razvoja digitalno zrelih škola u cijeloj Bosni i Hercegovini. Projekt e-škola, koji u susjednoj Hrvatskoj provodi Hrvatska akademska i istraživačka mreža (CARNET), ustanova u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, dobar  je primjer kako i u kojem pravcu ovaj proces treba da ide i kod nas.

Vezane vijesti

TUZLA