13 C
Tuzla
23.02.2024.

Vrše se pripreme za distribuciju donirane pomoći UAE

Nakon odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da usvoji prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH (MCPBiH) da se donacija prispjela iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) konačno pokrene s ‘mrtve tačke’ kako bi dospjela do krajnjih korisnika, ovih dana ubrzano se vrše pripreme za distribuciju prispjele pomoći.

Radi se o pomoći koja je već duži vremenski period uskladištena u prostorijama aerodroma zbog neblagovremenog prikupljanja neophodnih dokumenata za distribuciju.

– Znajući za činjenicu da je predmetna donacija dospjela 27.05.2020. godine, Ministarstvo civilnih poslova BiH je od Međunarodnog aerodroma Sarajevo zatražilo provjeru temperaturnog režima skladištenja donacije obzirom da se tamo, između ostalih, nalaze brisevi i virusne transportne podloge koji trebaju biti uskladišteni u određenim uslovima kako bi bili sigurnu za dalju upotrebu – saopćeno je iz tog ministarstva.

Odgovorom Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Ministarstvo je obaviješteno “da je kompletna donacija skladištena u ambijentalnom režimu, s obzirom da na pratećoj dokumentaciji, kao i na samim paketima, nije bilo posebnih zahtjeva za smještajem na neki od temperaturnih režima”.

Kako iz Ministarstva civilnih poslova BiH navode, ovo je ministarstvo radi uspješne realizacije donacije i prije same raspodjele predložilo entitetima i Brčko distriktu BiH da se izvrši dodatna, sigurnosna, provjera ispravnosti briseva i transportnih podloga tako što bi metodom slučajnog izbora izvjesna količina bila poslata u kliničku mikrobiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) na potvrdu ispravnosti.

– U dogovoru Ministarstva i KCUS-a, nasumično uzetih 100 uzoraka briseva i virusnih transportnih podloga upućeno je u OJ Klinička mikrobiologija, od koje se očekuje kontrola kvalitete i potvrda ispravnosti – navodi se.

Kako se nadalje navodi, aktivnosti koje predstoje nakon rezultata provjere jesu traženje konačne suglasnosti za uvoz medicinskih sredstava humanitarnog karaktera u Bosni i Hercegovini od Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH, dok je Federacija BiH tu saglasnost već dostavila.

– Prema utvrđenoj proceduri, Ministarstvo će dostaviti entitetima i Brčko distriktu BiH prijedlog raspodjele u skladu s članom 2. Odluke o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje („Službeni glasnik BiH”, broj 24/20) i kao konačni korak će biti zahtjev za identifikaciju krajnjih korisnika donacije po kojoj će i biti isporučena. Identifikaciju će odrediti resorna entitetska ministarstva i Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta BiH čime bi se konačno okončala distribucija donirane pomoći koja je zbog protokolarnih pogrešaka suviše dugo stajala neiskorištena – navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

TUZLA