15 C
Tuzla
23.02.2024.

WHO: I pored ohrabrujućih vijesti o vakcini nije vrijeme za opuštanje

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozdravila je jučerašnji izvještaj američke farmaceutske kopmpanije Moderna da je njena eksperimentalna vakcina pokazala efikasnost od 94,5 posto, ali tvrdi da „brojna pitanja“ ostaju i da nije vrijeme za opuštanje.

Samo limitirane doze bilo koje vakcine bit će dostupne u prvoj polovini 2021. godine za ljude koji nisu pioritetni zdravstveni radnici, tvrde zvaničnici WHO.

– Iako nastavljamo primati ohrabrujuće vijesti o vakcini za COVID-19 i ostajemo umjereni optimisti prema potencijalu novih sredstava koja će doći u narednim mjesecima, upravo sada smo ekstremno zabrinuti naglim rastom broja zaraženih koje uočavamo u nekim zemljama, posebno u Evropi i u dvije Amerike – izjavio je generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na brifingu za novinare.

Današnji brifing predstavlja njegov povratak u agenciju UN-a za javno zdravstvo sa sjedištem u Ženevi po izlasku iz karantina nakon što je bio izložen koronavirusu prije 17 dana. Tedros je izjavio da nema nikakvih simptoma i da ne vidi potrebu za testiranjem.

Eksperimentalna vakcina Moderne efikasna je 94,5 posto u sprečavanju COVID-19 na osnovu prelaznih podataka s kasne faze testiranja, saopćila je kompanija u ponedjeljak, postajući drugi američki farmaceutski proizvođač koji je javio o rezultatima koji su nadmašili očekivanja.

Skupa s vakcinom kompanije Pfizer, koja je efikasna više od 90 posto, i čekajući na nove sigurnosne podatke i ocijene regulatornih agencija, Sjedinjene Države mogle bi imati dvije vakcine ovlaštene za hitnu upotrebu u decembru, uz više od 60 miliona doza dostupnih u ovoj godini.

Soumya Swaminathan, vodeća naučnica WHO, izjavila je da su rezultati Moderne „prilično ohrabrujući“. Njena konačna efikasnost i sigurnosni profil još će biti potrebni, kao i naknadne analize proba na ljudima tokom dva mjeseca kako bi se procijenila mogućnost pojave bilo kakvih nuspojava.

Probne vakcine Pfizera i Moderne koriste istu mRNA tehnologiju i izgleda da su pokazale visoku efikasnost, dodala je.

– Mnogo, mnogo još pitanja, međutim, ostaje o trajanju zaštite, posljedicama teške bolesti, posljedicama po razne kategorije stanovništva, posebno po starije, kao i o raznim dešavanjima nakon određenog vremenskog perioda – izjavila je Swaminathan.

Kliničke probe moraju se nastaviti kako bi se prikupilo još podataka, kazala je, dodajući da se još rezultata očekuje u narednim sedmicama s proba ostalih vakcina.

– Vjerujemo da će najmanje prva polovina godine biti period s veoma, veoma limitiranim dozama. Zalihe će biti limitirane, postoje bilateralni ugovori koje su brojne kompanije sklopile, tako da su neke od tih doza već naručile određene zemlje – kazala je Swaminathan.

Modernina vakcina daje se u dvije doze i njena isporuka, kao i skladištenje, predmet su ozbiljnih razmatranja, izjavila je Kate O’Brien, direktorica odjela za imunizaciju WHO.

– Razmatrat ćemo uistinu pažljivo koje se vakcine mogu isporučivati i naravno broj traženih doza – kazala je ona, prenosi Reuters.

Vezane vijesti

TUZLA