20 C
Tuzla
28.02.2024.

WHO: Imunizacija djece nije visoki prioritet

Najviši stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije za vakcine kaže da imunizacija djece protiv koronavirusa “nije visoki prioritet” s obzirom na izuzetno ograničenu globalnu zalihu vakcina.

Doktorica Kate O’Brien kaže da vakcinacija djece “nije prioritet iz perspektive WHO”, čak iako sve veći broj bogatih zemalja odobrava vakcine protiv COVID-19 za tinejdžere i djecu, javlja AP.

O’Brien kaže da, budući da djeca obično nisu u opasnosti da teško obole ili umru od COVID-19, njihovo cijepljenje tokom pandemije uglavnom je usmjereno na zaustavljanje prenosa, umjesto na zaštitu od bolesti.

Kanada, SAD i Evropska unija nedavno su odobrile neke vakcine protiv COVID-19 za djecu od 12 do 15 godina kada se približavaju svojim ciljevima vakcinacije za odrasle.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus ranije je pozvao bogate zemlje da svoje vakcine protiv COVID-19 doniraju siromašnim zemljama, umjesto da imuniziraju svoje adolescente i djecu. Manje od jedan posto COVID-19 vakcina dati je u siromašnim zemljama.

O’Brien kaže da nije potrebno vakcinisati djecu prije nego što ih pošalju nazad u školu ako su odrasli u kontaktu s njima bili imunizirani.

Vezane vijesti

TUZLA