11.7 C
Tuzla
23.04.2024.

WHO još ne podržava Covid pasoše

Svjetska zdravstvena organizacija ne podržava zahtijevanje Covid pasoša za putovanje zbog neizvjesnosti da li inokulacija sprječava prijenos virusa, rekla je glasnogovornica u utorak.

– Mi kao Svjetska zdravstvena organizacija kažemo u ovoj fazi, ne bismo voljeli da Covid pasoš smatramo uslovom za ulazak ili izlazak, jer u ovoj fazi nismo sigurni da li vakcina sprečava prenos bolesti – rekla je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris.

– Postoje sva ta druga pitanja, osim pitanja diskriminacije ljudi koji iz jednog ili drugog razloga ne mogu dobiti vakcinu – rekla je za brifing za UN.

WHO sada očekuje da će istražiti kineske vakcine Sinopharm i Sinovac i moguće odobriti ih za hitnu upotrebu oko kraja aprila, prenosi Reuters.

– Mislili smo da ćemo imati odobrenje ranije, ali nam treba više podataka – rekla je, odbivši dati više informacija, pozivajući se na povjerljivost informacija.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus apelovao je prošlog mjeseca na zemlje sa viškom zaliha vakcina da hitno doniraju 10 miliona doza za COVAX.

Vezane vijesti

TUZLA