18 C
Tuzla
13.06.2024.

WHO poziva vlade da jednakost stave u središte oporavka od COVID-19

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), na Svjetski dan zdravlja, poziva vlade širom svijeta da jednakost stave u središte oporavka od COVID- 19.

Predstavnik SZO u Bosni i Hercegovini dr. Fabio Scano pozdravlja napore institucija u Bosni i Herzegovini da obezbijede liječenje i terapiju za svakog pacijenta oboljelog od COVID- 19, bilo da ima zdravstveno osiguranje ili ne, čime je svima omogućen ravnopravan pristup zdravstvenoj zaštiti.

– Pandemija COVID-19 donijela je nova iskustva i pokazala značaj pružanja osnovnih zdravstvenih usluga svima, čiji troškovi pacijenta neće dovesti u finansijske poteškoće – kazao je dr Scano.

Kako je kazala rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini dr. Ingrid Macdonald, Svjetski dan zdravlja pogodan je trenutak za pokretanje kampanje za pravedniji i zdraviji svijet.

– COVID-19 je razotkrio krhkost i pukotine u našim društvima, pritom neproporcionalno pogađajući one koji su već bili najranjiviji i najviše marginalizirani. Morali smo zajedno raditi na suzbijanju ove pandemije, a sad moramo udvostručiti te napore da bismo osigurali oporavak koji nikoga ne ostavlja za sobom – izjavila je.

Kako navode iz iz SZO, COVID-19 je pogodio sve nas, ali nekima je bilo mnogo teže jednostavno zbog okolnosti posla kojim se bave i neizvjesnosti uslova u kojima žive i ostvaruju prihod.

– Naprimjer, posljedice mjera za suzbijanje COVID- 19 nisu svi osjetili ravnomjerno, a rizik od gubitka posla veći je za ljude s nižim prihodima. Procjene govore da su samo u prvim mjesecima pandemije radnici u neformalnim sektorima, uključujući radnike u skladištima i korisničkim centrima, radnici u domaćinstvima, sezonski i radnici na nisko plaćenim poslovima prema ugovoru u zdravstvu i njegovateljstvu u Evropi i centralnoj Aziji izgubili 70 posto svojih prihoda.

Na današnji Svjetski dan zdravlja, koji se svake godine obilježava 7. aprila, SZO poziva lidere da u središte svih mjera za oporavak stave inkluzivnost i pravičnost, a svijet tako učine pravednijim i zdravijim.

– Zašto su posljedice COVID-19 po neke bile teže, pita regionalni direktor SZO za Evropu dr. Hans Kluge. Odgovor je jednostavan. Karte im ne idu na ruku u smislu posla, stanovanja, zajednice, socijalne
podrške i zdravstvene zaštite. Vrijeme je da karte budu svima pošteno podijeljene, da se oporavimo od pandemije i budemo usmjereni na više od pukog preživljavanja – na napredak  – ističe se.

Kako navode iz SZO, potrebno je da zdravstveni sektor i sve institucije vlasti hitno rade na uklanjanju prepreka pravednijem i zdravijem životu za sve.

– Da smanjenje nejednakosti treba da bude u vrhu programa njihove vlade, smatra 80 posto Evropljana. Kad vlade budu provele adekvatne politike, razlike u zdravlju smanjit će se, za samo četiri godine – preporuke su SZO za ključne socijalne politike kojima bi se svijet učinio pravednijim i zdravijim.

Instrument SZO, u okviru politike pravednosti u zdravlju, pokazao je da politike u sljedećim oblastima imaju najveći potencijal da riješe razlike u zdravlju i pozitivno utječu na zdravlje i blagostanje, naročito ako
se provode istovremeno.

– Smanjenje tereta direktnog plaćanja zdravstvenih usluga, čime će zdravstvena zaštita postati dostupna i finansijski pristupačna svima. Jačanje socijalne zaštite, s ciljem smanjenja nejednakosti i garantovanje osnovnog stepena izvjesnosti prihoda, ulaganja u kvalitetan i finansijski pristupačan stambeni prostor i sigurno i dinamično mjesto stanovanja.

Tu je i proaktivna pomoć ljudima, da bi mogli imati dostojanstven i zdrav život, te smanjenje nezaposlenosti, bolje obrazovanje i učenje tokom cijelog života, jer veća jezička i numerička pismenost povećava mogućnost da ljudi uzmu život u svoje ruke i veća građanska angažovanost, uz smanjenje kriminala i ostvarivanje socijalnih veza – ističe se u saopćenju Svjetske zdravstvene organizacije, pristiglom iz UN-a u BiH.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA