26.7 C
Tuzla
21.05.2024.

WHO: Svi kontakti se moraju testirati, bez obzira na simptome

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da se sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima korona virusom trebaju testirati, pokazivale one simptome ili ne.

To je preporuka stručnjaka WHO-a, upitanih na konferenciji za novinare o stanju u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su epidemiolozi ocijenili da testovi nisu potrebni za one koji nemaju simptome bolesti, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

U odgovoru na pitanja novinara o toj temi, epidemiologinja WHO-a Maria Van Kerkhove nije komentirala stanje u SAD-u, ali je rekla da ta agencija Ujedinjenih naroda preporučuje da se, ako je moguće, svi “kontakti testiraju, neovisno o razvoju simptoma”.

“Znamo da osobe koje imaju simptome prenose virus, a znamo i da osobe koje nemaju simptome također mogu prenijeti virus”, izjavila je.

Naglasila je važnost testova, koji bi se trebali upotrijebiti za pronalaženje aktivnih slučajeva i njihovo izoliranje i za traženje njihovih kontakata.

Promjena američkih smjernica je diskretno obavljena u ponedjeljak na stranici Centra za prevenciju i borbu protiv bolesti (CDC), a mediji su upozorili na uplitanje Bijele kuće na tu odluku.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je više puta ocijenio da njegova zemlja treba manje testirati i da testovi daju lošu sliku vođenja pandemije korona virusa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Podaci iz SAD-a govore o više d 5,8 miliona potvrđenih slučajeva  COVID-19 i blizu 180.000 umrlih.

(RTV Slon/Akta)

Vezane vijesti

TUZLA