18 C
Tuzla
13.06.2024.

WHO – Svijet nije ni blizu imunitetu stada

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tvrdi da svijet nije ni blizu kritičnoj masi da se stvori imunitet stada, gdje bi dovoljno svjetskog stanovništva imalo antitijela da zaustavi širenje virusa korona.

Imunitet stada obično se postigne vakcinacijom i većina naučnika procenjuje da bi najmanje 700 posto stanovništva moralo imati antitijela da spriječi epidemiju. Neki eksperti sugeriraju, međutim, da bi, čak i u slučaju da polovina stanovništva ima imunitet, to moglo stvoriti zaštitni efekat.

Čelnik odjela WHO za vanredne situacije, dr. Michael Ryan, uglavnom je odbacio tu teoriju na brifingu za novinare u utorak, rekavši da “ne bismo trebali živjeti u nadi” da postignemo imunitet stada.

– Kao globalno stanovništvo, mi nismo ni blizu nivoima imuniteta potrebnim za prekid transmisije bolesti – kazao je.

– To nije rješenje i pogotovo nije rješenje za kojim bismo trebali tragati – dodao je Ryan.

Većina studija provedenih do sada pokazuje da samo 10 do 20 posto ljudi posjeduje antitijela.

Dr. Bruce Aylward, visoki savjetnik generalnog direktora WHO-a, dodao je da bi svaka kampanja imunizacije vakcinom trebala imati za cilj da pokrije daleko više od 50 posto svjetskog stanovništva.

– Ne želimo da budemo u krivu. Ako želite planirati visoku pokrivenost ne biste trebali biti uvučeni u opasno zavodljivu sugestiju da bi prag imuniteta stada mogao biti nizak – kazao je on, prenosi Assoociated Press.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA