17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

Za 20 osoba iz Tuzle bit će osigurani plastenici, podrška Grada i organizacije Muslim Aid

U okviru projekta ”Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima” bit će dodijeljeno 20 plastenika za osobe iz Tuzle.

Ivan Tomić iz naselja Grabovica će sada imati vlastiti plastenik, zahvaljujući podršci Grada Tuzla i organizaciji Muslim Aid. Njegova porodica se bavi poljoprivredom godinama, a ovo će mu, kako i sam kaže, biti dodatni podstrek i vjetar u leđa da nastavi sa proizvodnjom.

”Planiram proizvodnju paradajza i paprike u plasteniku što ću dobiti. Svi se porodično bavimo proizvodnjom, od mame, tate i brata, ovo nam puno znači na ovakvom vremenu”, kaže Ivan.

U velikoj mjeri će plastenik olakšati proizvodnju i Adili Husejnović. Uglavnom je do sada proizvodila u vanjskim uslovima, a vremenske prilike posljednjih godina iziskuju proizvodnju u zaštićenom prostoru.

”Plastenik će mi puno značiti jer do sada ga nisam imala, jer su puno skupi, treba izdvojiti veliku sumu novca. Tako da, mnogo mi znači ova podrška Grada Tuzla i Muslim Aid asocijacije, nadam se da ću biti uspješna”, rekla je Aida.

Osim za njih dvoje, plastenici će biti dodijeljeni za još 18 osoba. Gradonačelnik Tuzle je potpisao ugovore sa korisnicima, te naveo da su sredstva od oko 70 hiljada KM osigurali Grad i organizacija Muslim Aid, što je 80 posto neophodnih sredstava, a obaveza korisnika je bila da osiguraju ostalih 20 posto. Na javni poziv za dodjelu plastenika su aplicirale 44 osoba.

”Ovo je jedan dobar projekat gdje se sa plastenikom od 100 kvadrata sa kompletnom opremom i sadnim materijalom može dosta toga napraviti. Ovo je još jedno opredjeljenje Grada Tuzla da kroz ovakvu podršku poljoprivrednim proizvođačima pokušamo napraviti ambijent koji će pogodovati što većoj i kvalitetnoj proizvodnji domaćih prehrambenih artikala”, kazao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

Ivan i Adila se nadaju da će ova godina biti dobra za njih i ostale poljoprivrednike i da će tokom ljeta i na jesen uživati u plodovima iz vlastitih plastenika.

Vezane vijesti

TUZLA