17.8 C
Tuzla
26.02.2024.

Za Dan Evrope Sattler poručio: Napredak BiH ka EU ostaje zajednički cilj

Ambasador Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler je građanima Bosne i Hercegovine čestitao Dana Evrope, sa željom da Dan Evrope služi kao pozitivan podsjetnik da će budućnost BiH biti svjetlija ako svi budemo radili ka tom cilju.

U video obraćanju Sattler je kazao da je Dan Evrope prilika da se osvrnemo na ono što je postignuto u proteklih dvanaest mjeseci i sagledamo mogućnosti koje nam donosi naredna godina.

Unatoč svim frustracijama, patnjama i žalosti koje nam je donijela pandemija koronavirusa, Sattler smatra da je ona podsjetnik da ujedinjeni u zajedničkom cilju možemo uspjeti.

Izrazio je nadu da će svi u narednim mjesecima pobijediti Covid-19, te da ta pobjeda također znači da željno očekujemo oporavak.

Građani Bosne i Hercegovine, rekao je, sada kreću na put oporavka, kao i građani širom kontinenta.

– Evropska unija usmjerila je svoje političke i ekonomske resurse kako bi osigurala snažan i održaiv oporavak. Dio ambicioznog makroekonomskog prograama EU je Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan vrijedan devet milijardi eura – istakao je ambasador Sattler.

U BiH se već provodi značajan program pomoći EU, podsjetio je, i to kroz nabavku medicinske opreme, za očuvanje radnih mjesta i podršku privredi.

Sattler smatra da unatoč ogromnim izazovima uzrokovanih pandemijom, napredak Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji nije zaustavljen i ostaje zajednički cilj.

Daljnji napredak, istakao je on, može i treba se postići tokom 2021.godine.

– Plan je sveobuhvatan i zahtjevan, uključuje ustavne amandmane za jačanje demokratske odgovornosti i borbu protiv diskriminacije, pravovremenu i učinkovitu provedbu sudskih odluka i korake koji će osigurati da politički, izborni i administrativni sistem djeluju efikasnije u službi građana – naglasio je Sattler.

Nijedna od ovih promjena, naveo je, niije jednostavna, ali nije ni nemoguća a „sve su za dobrobit građana BiH“, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

– Ogromne poteškoće u prošloj godini pokazuju da se konkretan i principijelan napredak može ostvariti čak i u najtežim okolnostima, sve dok imamo zajednički cilj. Neka ovaj Dan Evrope služi kao pozitivan podsjetnik da će budućnost BiH biti svjetlija ako svi budemo radili ka tom cilju – poruka je ambasadora Evropske unije u BiH Johanna Sattlera građanima BiH povodom Dana Evrope 202 – 9. maja.

Vezane vijesti

TUZLA