10.4 C
Tuzla
06.10.2022.

Za izgradnju regionalne sanitarne deponije i reciklažnog dvorišta grant od 2.500.000 eura

Federalna vlada prihvatila je danas grant Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) od 2.500.000 eura, a na osnovu ugovora Bosne i Hercegovine s EBRD-om.

Ta sredstva namijenjena su za izgradnju regionalne sanitarnog deponija i reciklažnog dvorišta.

Implementacija projekta podrazumijeva planiranje i uređenje zemljišta, izgradnju prostora za transport i rukovanje, te pretovarnu stanicu u Kladnju.

Također, odnose se i na izgradnju deponija, nabavku opreme, te vodovodne, mehaničke, drenažne i instalacije za snabdijevanje električnom energijom, kao i na izgradnju zgrade, arhitektonski projekt – dizajn, izgradnju platoa za reciklažno dvorište, strukturu (pokrov) i relevantne električne instalacije i opremu za plato reciklažnog dvorišta.

Za realizaciju odluke i izvještavanje zaduženi su Federalno ministarstvo financija, te Grad Živinice i općine Banovići i Kladanj, kao krajnji korisnici granta.

Donošenjem ove odluke stvara se osnova za potpisivanje Supsidijarnog ugovora između BiH i Federacije, to odgovarajućih podugovora o grantu između Federacije i Grada Živinice, Federacije i Općine Kladanj, te Federacije i Općine Banovići, na osnovu kojih će Federacija sredstva granta staviti na raspolaganje Gradu Živinice i Općini Kladanj i Općini Banovići kao krajnjim korisnicima zajma.

Sredstva granta će se koristiti za financiranje Regionalnog projekta čvrstog otpada u Živinicama.

Osnovni cilj i svrha projekta je da se pomogne Javnom poduzeću Eko-Sep d.o.o. Živinice i Gradu Živinice, Općini Banovići i Općini Kladanj u izgradnji regionalne sanitarnog deponija i reciklažnog dvorišta, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

POSLJEDNJE DODANO