14 C
Tuzla
19.04.2024.

Za projekt usklađivanja zemljišnih knjiga u BiH još 20 miliona eura

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ujedno ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda, potpisao je danas sa šefom ureda Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom ugovor o zajmu za dodatno financiranje Projekta registracije nekretnina u vrijednosti 20 miliona eura.

Kako je saopćeno iz Ministarstva financija i terzora BiH, potpisnici su se složili da je riječ o izuzetno bitnom projektu kojim se nastavlja proces usklađivanja zemljišnih knjiga i katastarskih podataka u oba entiteta te da su uvjeti kredita povoljni.

Prema potpisanom ugovoru, Federaciji BiH bit će alocirano oko 7,2 miljuna eura, a Republici Srpskoj oko 12,8 miljuna eura. Rok otplate je 23 godine uključujući sedam godina grace perioda i povoljnu kamatu stopu.

Glavni cilj projekta je pružiti podršku održivom sustavu registracije nekretnina s usklađenom evidencijom u zemljišnim knjigama i katastrima u urbanim područjima Federacije BiH i Republike Srpske.

Potpisivanjem ovog ugovora nastavlja se postojeći Projekt registracije nekretnina, koji se provodi na osnovu zaključenog Sporazuma o financiranju između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj od 25. siječnja 2013. godine.

Ministar Bevanda izrazio je zahvalnost Svjetskoj banci koja pruža potporu kako u konzultantskim poslovima, tako i financiranju projekata koji doprinose boljoj kvaliteti života građana BIH, ali i rada institucija koje su im na usluzi.

Ugovor je potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprečavanju širenja epidemije Covida-19.

Vezane vijesti

TUZLA