23.9 C
Tuzla
13.04.2024.

Za ulazak u Hrvatsku: Negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa

Povodom prvomajskih praznika većina građana BiH želi otputovati kako u susjedne tako i nešto dalje zemlje. Ono što je potrebno za prelazak granice EU, u ovom slučaju Hrvatske, jeste negativan nalaz PCR ili nalaz brzog antigenskog testa – BAT koji je stariji od 11 dana, ali ne stariji od 180 dana od trenutka uzimanja uzorka ili potvrdu da su preboljeli korona virus izdatu od liječnika.

Ovo su za Akta.ba potvrdili u Ministarstvu unuatrnjih poslova Republike Hrvatske. Objasnili su da su osobe koje su preboljele COVID-19 unazad šest mjeseci izuzete od obaveze testiranja i samoizolacije.

Zbog nedovoljne informisanosti građana pojavile su se špekulacije da ambulante naplaćuju printanje nalaza. Međutim, to nije tačno. Naime, plaća se potvrda, a ne printani nalaz koji su oboljeli dobili putem Viber poruke.

“Naplaćuje se Potvrda o prebolovanom virusu Covid 19, i cijena je 10 KM, a printanje nalaza je, naravno, besplatno”, pojasnili su u jednoj od sarajevskih ambulanti porodične medicine.

Iz MUP-a HR još pojašnjavaju da je brzi antigenski test – BAT naveden na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske Unije, a koju objavljuje Europska komisija. Pored testova sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije priznaje se i SARS-COV -2 ANTIGEN TEST KIT kineskog proizvođača SHENZEN ULTRA  – DIAGNOSTIC BIOTEC Co., koji nije na listi odobrenih BAT testova Europske komisije.

“Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa te mora biti izdan od strane zdravstvene ustanove/laboratorija i potpisan/potvrđen od strane liječnika. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku”, kazano je.

Putnici koji dolaze iz trećih zemaljamoraju predočiti jedno od navedenog:

  • negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa – BAT na SARS-CoV-2, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije, koju objavljuje Europska komisija. Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku. Nalazi prethodno navedenih testova ne smiju biti stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz) te se, ukoliko se radi o brzom antigenskom testu i boravku dužem od 10 dana u Republici Hrvatskoj, mora ponovo provesti testiranje do desetog dana od dana od datuma izdavanja tog testa;
  • potvrdu o cijepljenju za osobe koje su prije više od 14 dana, primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19. Iznimno, ukoliko se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, potvrda o primitku jedne doze ukoliko je doza primljena prije više od 14 dana od dana prelaska državne granice;
  • predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje potvrde o preboljenu izdane od liječnika
  • ili obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje – BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.

Iz ovog Ministarstva savjetuju sve putnike, neovisno o državljanstvu, da se, zbog skraćenja procedure na graničnom prijelazu, prethodno ispunjavanje najave putem aplikacije Enter Croatia.

RTV Slon/akta.ba

Vezane vijesti

TUZLA