Zajedničko saopćenje za javnost premijera TK i predsjednika Skupštine TK

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Novoformirana većina u Skupštini Tuzlanskog kantona, koju čine Socijaldemokratska partija BIH (SDP BIH), Pokret demokratske akcije (PDA), Savez za bolju budućnost (SBB) i Naša stranka (NS), danas je blokirala rad Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona.

Naime, zastupnici navedenih političkih stranaka, na današnjoj sjednici Skupštine nisu podržali unaprijed predloženi dnevni red i time su spriječili raspravu i eventualno donošenje dvaju najvažnijih dokumenata za funkcionisanje Tuzlanskog kantona, Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu i Zakona o izvršenju Budžeta TK za 2021. godinu, te finansijskih planova Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona i Javne ustanove Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za 2021. godinu.

Kantonalna vlada je Skupštini Tuzlanskog kantona Budžet za narednu godinu dostavila u formi prijedloga kako bi se ispoštovao zakonski rok i Budžet donio do kraja 2020. godine, odnosno kako bi Tuzlanski kanton u 2021. godinu ušao sa donesenim spomenutim dokumentom.

Podsjećamo, Budžet je Skupštini prvobitno bio planiran i upućen u formi nacrta, ali zbog okolnosti izazvanih pandemijom i nemogućnosti da se u okviru kalendarske 2020.godine provede javna rasprava, Vlada je iz skupštinske procedure povukla Budžet u formi nacrta, te ga ponudila u formi prijedloga.

Ovakvim djelovanjem poslanici koji čine novu većinu sasvim su skinuli maske i pokazali da ne poštuju ni procedure predviđene ustavom, ni Ustavni sud FBiH, koji treba da donese odluke o ranije potegnutim pitanjima zaštite vitalnih nacionalnih interesa, a posebno ne poštuju građane Tuzlanskog kantona, pripadnike boračke populacije, uposlenike u obrazovanju, službenike policije, pravosuđa i uprave, zdravstvene radnike i one kojima bude trebala zdravstvena zaštita, te nezaposlene osobe koje su uslijed pandemije ostali tokom ove godine bez  posla, koji će najviše osjetiti posljedice današnjeg ponašanja i neodgovornosti određenog broja zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona.

U ime Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona pozivamo zastupnike u Kantonalnoj skupštini da da ostave po strani stranačke naloge i interese, te da u interesu građana Tuzlanskog kantona omoguće zasjedanje i odlučivanje Skupštine, a da u skladu sa svojim stavovima ili stranačkim nalozima na Budžet i Zakon o izvršenju Budžeta djeluju amandmanski, u okvirima sistema i propisanih procedura.

Svako drugačije ponašanje, za posljedicu ima nanošenje najveće štete samim građanima Tuzlanskog kantona.