10.5 C
Tuzla
18.04.2024.

Zalihić: Situacija u Novom Pazaru je ozbiljna, neuporedivo teža nego u BiH

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru je neuporedivo teža nego što je u BiH. U Novom Pazaru objektivno ima puno više zaraženih od COVID-19 nego što je to u BiH, i to sa vrlo teškom kliničkom slikom, kazao je za Fenu direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Sarajevo dr. Adem Zalihić.

Zalihić se nalazi u timu ljekara iz BiH koja je trenutno u Novom Pazaru na ispomoći kolegama u Sandžaku.

Istaknuo je da ako se poredi sa BiH, u Novom Pazaru je situacija puno ozbiljnija.

– Možda je preteška riječ kritična, ali je ozbiljna situacija. Jučer je kolega Đerlak iznio podatke iz kojih se može zaključiti da se situacija stabilizira ali daleko je to od nekog držanja pod kontrolom. Daleko je to od onoga što mi imamo u BiH. Ovdje je stanje puno, puno ozbiljnije. Puno je više oboljelih sa vrlo teškom kliničkom slikom, puno je veći broj umrlih – izjavio je Zalihić.

Naglasio je da su tek prije nekoliko dana imali manje od 300 oboljelih, hospitalizirano na bolničkom liječenju.

– Jučer je taj broj pao na 290. Nemam podatak koliki je dnevni priliv, ali kažem dosta je 300. Jučer su imali isti broj otpusta i isti broj primljenih, što pokazuje da se to ipak stavlja pod kontrolu. Sve ovo je posljedica zato što je kolabirao zdravstveni sistem, zato što je dosta zdravstvenih radnika ‘iskočilo’, ali i nepoštivanje mjera. Ne treba biti pesimističan, situacija se prilično stabilizirala u odnosu kako je bilo. Nadati se nekom smirivanju, ali je još uvijek veliki broj oboljelih i dosta njih je sa teškom kliničkom slikom – govori Zalihić.

Što se tiče zaštitne opreme, ističe, to su donacije iz čitavog svijeta i zadovoljavaju te potrebe.

– Ono što je kritično je to da nema dovoljan broj testova kada je u pitanju PCR testiranje, odnosno uzimanje brisa je ključno kada se nalazite u akutnoj fazi bolesti. Rade i PCR ali puno više serologiju koja u ovoj fazi bolesti nije baš relevantna – potcrtava Zalihić.

Ponosan je što pomažu svim kolegama, na svim nivoima od intenzivne njege, infektivnog, internističkog odjela i hitnog medicinskog transporta jer je ekipa Hitne medicinske pomoći sa sanitetom u Novom Pazaru i u punom kapacitetu su se stavili kolegama iz Novog Pazara.

– Ključni faktor je ovdje nedostatak medicinskog kadra. Školski primjer kako pada zdravstveni sistem s obzirom da ponavljamo kako struka mora upravljati pandemijom. Javio se u veoma kratkom roku veliki broj oboljelih, a to je odnijelo ljekare sa radnog mjesta i onda zdravstveni sistem pada. Padali su i zdravstveni sistemi dijem svijeta, zbog te situacije. Zbog toga molimo Boga da se tako nešto ne dogodi nama u Sarajevu i BiH jer uistinu svaki građanin BiH snosi dio odgovornosti svojim odgovornim, odnosno neodgovornim ponašanjem – kazao je.

Kazao je da je ekipa hitne na radnom zadatku u Općoj bolnici.

– Ekipa hitne medicinske pomoći ima poseban status, s obzirom da smo sa sanitetom i možemo vršiti transport svih oboljelih prema drugim kliničkim centrima – istaknuo je, dodavši da je zdravstveni bilten njegovih kolega zadovoljavajući.

Dodao je da se, ipak, stanje donekle stabiliziralo posljednjih dana, dijelom i zbog toga što su tamošnjim ljekarima pomogle kolege iz BiH.

– Mislim da smo napravili prekretnicu. Prema nekoj analizi, koju su radile kolege u Pazaru, stanje se stabilizovalo, očekujemo da će krenuti prema smanjenju zaraženih, odnosno oboljelih. Očekuje se i povratak na radna mjesta ljekara koji su bili i sami bili zaraženi i sada se oporavljaju – kaže Zalihić s kim su iz sarajevske Hitne pomoći stigla i dva medicinska tehničara.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA