12.8 C
Tuzla
24.05.2024.

Zaposleni u državnim institucijama najavili proteste

Samostalni sindikat državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine, najavio je za danas mirno okupljanje i protest zbog nezadovoljstva u vezi sa usvajanjem Zakona o budžetu institucija FBiH.

Saopćenje sindikata prenosimo u cijelosti:

– Ovim putem vas obavještavamo da će u srijedu 17.03.2021.godine biti održano mirno okupljanje i javni protesti zaposlenih u institucijama BiH. Mirno okupljanje je zakazano u periodu od 12.30 do 14.30, ispred Zgrade prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine.

Mirno okupljanje/protest se organizuju s ciljem izražavanja nezadovoljstva zbog neusvajanja Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021.godinu, kojim je bila predviđena korekcija/vraćanje osnovice za obračun plata zaposlenim u institucijama BiH na nivo 2012. godine, a u skladu sa ranijim zahtjevom Sindikata te nedostatka socialnog dijaloga između Vijeća ministara BiH i Sindikata.

Okupljanje će biti prema pripremljenom rasporedu i ranije prijavljenim učesnicima.

Također želimo napomenuti da će mirno okupljanje biti održano u skladu sa preporukama kriznog štaba te ćemo se pridržavati svih higijensko-epidemioloških mjera koje su na snazi, dakle, broj prisutnih neće biti veći od 30, navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

TUZLA