23.9 C
Tuzla
13.04.2024.

Zastupnici u Skupštini TK predali amandmane za izmjene Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju i odgoju

Mirsad Bečić (PDA) i Smajo Mandžić (Nezavisni poslanik), zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona predali su amandmane za izmjene Zakona o osnovnom obrazovanju i odgoju i Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju TK, čime je potvrđeno upravo ono na šta su iz opozicije u Skupštini Tuzlanskog kantona upozoravali proteklih dana.

Dva Skupštinska zastupnika, koji su dio vladajuće većine, u svojim amandmanima traže da usvajanjem izmjena pomenutih zakona prestane mandat svim stalnim školskim odborima, kao i svim direktorima osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu.

Kakve će posljedice smjene 121 direktora u samo jednom danu, ukoliko se prijedlog usvoji, imati po školski sistem i Budžet Tuzlanskog kantona, nedavno je pojasnio Midhat Čaušević (SDA) također zastupnik u Skupštini TK.
– Oko 100 direktora će tužiti Vladu TK, jer im je većini ostalo oko 30 mjeseci mandata. Svi će dobiti tužbe, što će značiti na stotine hiljada odštete iz budžeta TK. Posljedično 100 nastavnika koji su primljeni na pozicije sadašnjih direktora, odnosno do povratka sa funkcije, ostati će bez posla. Ova odluka će dovesti do velikih promjena u nastavnom procesu, a posljedice će osjetiti učenici i njihovi roditelji i to u periodu pred kraj školske godine – napisao je Čaušević.
Izmjene zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju  su dnevnom redu sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona koja je zakazana za 30. april.

Vezane vijesti

TUZLA