15 C
Tuzla
13.06.2024.

Završena kampanja „Čuješ, vidiš, znaš – reaguj“ – Nasilje nije privatna stvar nego društveni problem

Sa radionicama koje su u četvrtak i petak održane u Tesliću, Udruženje Vive žene Tuzla završile su kampanju „Čuješ, vidiš, znaš – reaguj“. Sa policijskim službenicima, studentima i predstavnicima medijskih kuća sa područja Tuzlanskog kantona, razgovarale su o cjelokupnoj kampanji, koja se provodila prethodnih pet mjeseci. Svi zajedno iznijeli u svoja mišljenja i stavove o cjelekupnoj realizaciji projekta.

U želji da podignu svijest građana o nasilju u porodici, te daju do znanja da je to društveni problem, a ne privatna stvar, Udruženje građana Vive žene u proteklih pet mjeseci provodile su  kampanju „Čuješ, vidiš, znaš – reaguj“. Osnovni zadatak projekta jeste obezbijediti zaštitu žrtava nasilja u porodici kroz dosljedno podnošenje zahtjeva za izricanje zaštitinih mjera, a prema podacima kojima raspolažu Vive žene, kampanja je urodila plodom.

U našem Udruženju možemo reći da dolazi do povećanog broja žrtava koje traže siguran prostor u našoj Sigurnoj kući, i dolazi i do povećanog broja žrtava koje traže psihološku pomoć, pravno savjetovanje, i u određenoj mjeri možemo reći da je poećan broj” – kazala je Aida Mustačević Cipurković, voditeljica projekta Prevencija i sprječavanje nasilja u porodici na području TK.

Jedna od aktivnosti koja se provodila tokom kampanje bila je aktivnost „Od vrata do vrata“, koja je provedena u svih 13 općina i gradova Tuzlanskog kantona. Anketiranjem je obuhvaćeno oko 960 građana.

Građani su anketirani na ulici tokom februara, na svom kućnom pragu, ali i naknadno u sklopu evaluacije samog projekta ponovo smo zvali građane telefonom koji su na anketnom listiću ostavili svoje podatke” – dodala je M. Cipurković.

Kroz anketiranje građana Udruženje je dobilo mnogo povratnih informacija u smislu važnosti širenja priče o nasilju u porodici. Sa policijskim službenicima u anketiranju građana učestvovali su i studenti sa Filozofskog i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, kojima je ovaj vid praktične nastave osigurao bolji pogled na budućnost njihovog posla.

Mogu reći da je meni ovo predstavljalo jedno veliko zadovoljstvo jer smo sudjelovali u aktivnostima gdje smo u direktnom kontaktu sa građanima, za nas studente predstalja i dobar praktični rad jer je u koroni teško obavljati je” – kazala je Ema Babić, studentica Odsjeka za socijalni rad na FF UNTZ.

Mi na Odsjeku puno učimo o nasilju u porodici, s toga mi je ovaj proces socijalizacije veoma važan, a s druge strane važno mi je da naučeno vidim i primijenim u praksi” – mišljenja je Amela Mujkić, studentica Odsjeka za socijalni rad na FF UNTZ.

Osim aktivnosti „Od vrata do vrata“ studenti su učestvovali u mnogim radionicama gdje su se edukovali i informisali o načinu pristupa prema žrtvama nasilja, kako da im pruže podršku te kako da se zaštite od počinioca nasilja. To će u budućnosti ujedno biti i njihov posao. Ipak, najviše utisaka studenti nose sa terena.

Najviše utisaka nose sa dijela projekta obilaska od vrata do vrata i neposrednog anketiranja građana, tako da im zahvaljujemo još jednom što su studenti mogli osjetiti rad na terenu i što su učestvovali u promociji prevencije nasilja u porodici” – naglasila je Erna Lučić, vanredni profesor na Odsjeku za socijalni rad FF UNTZ.

Ovim projektima ukazano je i na funkciju policijskih službenika u cjelokupnom procesu prijave nasilja. Cilj je bio predstaviti ih kao osobe koje stvaraju sigurno okruženje, a ne kao policajce koji pišu kazne za nepropisno parkiranje i brzu vožnju.

Policija je prva koja u datom trenutku može da zaustavi najgoi ishod nasilja i zato uvijek pozovite 122, a poruka policijskim službenicima je predložite zaštitne mjere” – rekla je za kraj Aida Mustačević Cipurković, voditeljica projekta Prevencija i sprječavanje nasilja u porodici na području TK.

 

 

Vezane vijesti

TUZLA