12.8 C
Tuzla
24.05.2024.

Završeni radovi na rekonstrukciji krova BKC-a u Živinicama

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković zajedno sa direktorom Bosanskog kulturnog centra Živinice Elmirom Krivalićem obišao je radove na rekonstrukciji i uređenju krova Bosanskog kulturnog centra Živinice.

Područje Grada Živinice u proteklom periodu bilježi porast infrastrukturnih projekata koji u prvi plan stavljaju kulturni i društveni život.

U okviru takvih infrastrukturnih projekata je i rekonstrukcija i uređenje krova Bosanskog kulturnog centra Živinice koji je bio u jako lošem stanju što je pravilo probleme u radu ove ustanove.

Finansijka vrijednost navedenog projekta iznosi 8.000,00 KM, a sva sredstva obezbijeđena su iz Budžeta Grada Živinice.

Naime, projekat sanacije i uređenja krova zgrade Bosanskog kulturnog centra Živinice će znatno poboljšati dalji rad ove ustane, te će pomoći boljoj realizaciji brojnih događaja u BKC-u.

Direktor Bosanskog kulturnog centra Živinice Elmir Krivalić naglasio je važnost ovog projekta za BKC, s obzirom na to da se duži niz godina nije ulagalo u zgradu BKC-a, te dodaje da će, ukoliko se nastavi sa realizacijom planiranih projekta, zgrada BKC Živince za par godina biti u potpunosti funkcionalna.

Kada je u pitanju infrastruktura u ovoj ustanovi prema riječima direktora Krivalića, nakon što su urađene zavjese i nakon dugo godina pokrenuta i teatarska zavjesa, zatim led rasvjeta, te trenutna sanacija krova i izgradnja ljetne scene, planirano je i oblaganje zgrade BKC-a, tačnije fasada i izolacija, te restauracija stolica u velikoj sali, kao i klimatizacija koja predstavlja veliki problem. Ovo su neki prioritetni projekti kada je u pitanju infrastruktura, a su planirani za naredni period.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković istakao je veliko zadovoljstvo kada je u pitanju projekat rekonstrukcije krova na zgradi BKC-a, kao i svih drugih projekata koji se realizuju ili su planirani za ovu ustanovu, te naglasio da će svi projekti koji su planiranu u Budžetu Grada Živinice biti i realizovani.

„Bosanski kulturni centar Živinice na čelu sa direktorom Elmirom Krivalićem, zaista je pokazao da kulturni događaji koji se odvijaju u Gradu, u potpunosti zadovoljavaju sve potrebe naših stanovnika, i naše stanovništvo je već prihvatilo i naučilo da svakog mjeseca imamo tri do četiri kulturna događaja u BKC-u. Imali smo određene probleme na krovu, tačnije krov je prokišnjavao što je pravilo velike probleme i ostavljalo velike posljedice. Drago mi je da smo ovaj problemu potpunosti sanirali. Vrijednost projekta sanacije krova je oko 8.000,00 KM, a sredstva su osigurana iz Budžeta Grada. Kada je u pitanju BKC, osim ljetne scene koja će biti mjesto za kulturu, imat ćemo još niz projekata koje ćemo realizovati u saradnji sa direktorom BKC-a. Svi projekti koji su u Budžetu planirani, i ove godine će biti i realizovani„ kazao je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković.

„Imali smo nepredvidiv problem još za vrijeme Dana dijaspore, kada nam je počeo prokišnjavati krov, i zaista je blo neugodno prihvatiti našu publiku u veliku salu. Zahvaljujući gradonačelniku Samiru Kamenjakoviću, u Budžetu su planirana sredstva za sanacju krova, tako da smo uz pomoć tih sredstava sanirali cijeli krov i nadam se da više takvih problema neće biti. Ovo je bio problem s kojim smo se nosili na razne načine, improvizovali smo i evo konačno smo to riješili. Kada je u pitanju infrastruktura, nakon izgradnje ljetne scene planirali smo, i aplicirali kod raznih fondova, oblaganje zgrade JU BKC-a, tačnije fasada i izolacija. Nadam se da ćemo tokom iduće godine moći uraditi i taj projekat. Nakon što smo uradili zavjese i led rasvjetu i nakon dugo godina pokrenuli i teatarsku zavjesu, nadam se da ćemo iduće godine uspjeti napraviti i restauraciju stolica u velikoj sali, kao i klimatizaciju koja nam predstavlja veliki problem. Ovo su neki prioritetni projekti kada je u pitanju infrastruktura, a naravno ne može ni očekivati da se odmah sve uradi, ali iz godine u godinu polako idemo naprijed. Dugi niz godina nije bilo ulaganja u zgradu BKC-a, tako da se nadam da ćemo za par godina ako nastavimo ovako imati jednu u potpunosti funkcionalnu zgradu.”, kazao je direktor Bosanskog kulturnog centra Elmir Krivalić.

Vezane vijesti

TUZLA