8 C
Tuzla
25.02.2024.

Završna faza radova na vodosnabdijevanju Živinica

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović i ministar  poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK Mustafa Šakić posjetili su danas gradonačelnika Živinica Samira Kamenjakovića sa kojim su razgovarali o završetku radova na izvorištu Barice.

Premijer Tulumović je ovom prilikom naglasio da su Živinice u proteklom periodu uvijek imale problema sa vodosnabdijevanjem te da je je Vlada TK zbog toga ovaj projekat prepoznala kao izuzetno važan.

„Nadam se da će kompletna gradska zona sa ovim bunarima koji su iskopani na području mjesne zajednice Barice, a i proširenjem u budućnosti, biti potpuno pokrivena vodosnabdijevanjem“, kazao je premijer Tulumovićnakon što su posjetili izvorište.

Realizacijom četvrte faze ovog projekta trebao bi do kraja godine biti riješen problem vodosnabdijevanja grada Živinice. Vrijednost ukupnog projekta je 1,8 miliona KM a finansijska sredstva zajedno su osigurali Vlada Tuzlanskog kantona i Grad Živinice.

Ministar Šakić napomenuo je da je pored 552 000 KM koji je Vlada TK izdvojila za završnu fazu ovog projekta, na današnjem sastanku bilo riječi i o drugim projektima.

„Programom vodnih naknada za ovu godinu“, prema riječima ministra Šakića, “odobren je i projekat vodosnabdijevanja Aerodroma Dubrave od 120 000 KM, nova vodovodna mreža te 300 000 KM za izgradnja novog korita rijeke Spreče.“

Premijer Tulumović još jednom je naglasio da gradske i općinske vlasti moraju na vrijeme da apliciraju za svoje projekte da bi Vlada i resorna ministarstva mogli prvovremeno odgovoriti ovim sredstvima kojim raspolažu. To je, prema riječima premijera Tulumovića, vraćanje sredstava onima koji su ih i donijeli u budžet TK.

Vezane vijesti

TUZLA