23.9 C
Tuzla
15.04.2024.

Zdravstveni sistem u TK dobro se nosi sa COVID-19: Nužno više medicinske opreme

Malta, Vijetnam, San Marino samo su neke od zemalja koje imaju manji broj zaraženih korona virusom, ne od cijele Bosne i Hercegovine – nego samo od Tuzlanskog kantona. Nagli rast broja zaraženih u našem kantonu evidentiran je nakon popuštanja mjera zabrane i nepridržavanja higijensko – epidemioloških mjera. Brojke su rasle iz dana u dan, a trenutno je 721 osoba pozitivna na COVID-19.

”Ohrabruje što se jedan broj pacijenata koji leži u Kovid bolnici oporavlja i dobija negativne rezultate i polako se vraća na kućno liječenje. Nismo znači popunili sve kapacitete. Popunjenost je negdje 50% od postavljenog fonda koji imamo u Kovid bolnici, a to je Klinika za zarazne bolesti” – rekao je Vahid Jusufovićdirektor UKC-a Tuzla.

Situacija nije alarmantna, te se zdravstveni sistem dobro nosi sa epidemijom korona virusa. Trenutno je u Kovid bolnici hospitalizirano 58 osoba, dok je s druge strane inficiranost zdravstvenih radnika oko 1%. Sve to daje društvu sigurnost da se u TK neće ponoviti ”novopazarski scenario”; popunjeni kapaciteti i zaraženi zdravstveni radnici. Zbog takve situacije u pomoć narodu Sandžaka pritekli su i zdravstveni radnici sa UKC-a koji se u petak, obogaćeni novim iskustvom, vraćaju u BiH.

”Njihova je poruka da se pričuvamo da ne doživimo scenario koji je doživio Sandžak da su u jednom trenutku svi bolnički kapaciteti bili popunjeni da je 80% osoblja bilo inficirano tako da je 10-tak dana bila strahovito teška situacija upravo zbog nepridržavanja opštih higijensko epidemioloških mjera odnosno zatrpavanja bolničkih kapaciteta,” objašnjava Jusufović.

Zato je važno da se stanovništvo pridržava preporuka; držanja fizičke distance i nošenja maske. Univerzitetski klinički centar Tuzla u proteklim danima pristupio je i proširenju bolničkih kapaciteta Kovid odjeljenja na Klinici za zarazne bolesti  – kapaciteti Klinike prošireni su za 100 kreveta.

 ”Donijeli smo još neke mjere da olakšamo pacijentima pristup ostvarivanja zdravstvene zaštite tako da smo za jedan broj dijagnostičkih i terapeutskih procedura ukinuli testiranje prije izvođenja medicinskih procedura. Insistirao sam da se za onkološke i hematološke pacijente ne uzimaju testovi na kovid, oni su dovoljno iscrpljeni i njima bi to otežavalo ionako njihovu složenu situaciju,” rekao je direktor UKC-a Tuzla.

Svakom pacijentu će se pristupati kao da je kovid pozitivan, poručio je direktor UKC-a Tuzla koji ističe da trenutna epidemiološka situacija iziskuje više medicinske zaštitne opreme. ”Koliko god mi nabavimo pošto se radi o velikoj instituciji potrošnja je ogromna. Danas sam kontaktirao Civilnu zaštitu TK oni imaju još nešto medicinske zaštitne opreme u zalihama obećali su nam izaći u susret. Prije pet dana kupili smo rukavice i vjerujte da ta količina rukavica koju kupujemo za šest hiljada koliko je dozvoljeno po zakonu ne može biti deset dana,” zaključio je Jusufović.

Stoga će Uprava UKC-a u narednim danima kenuti u proces nabavke rukavica i zaštitnih maski, dok su u aktivnosti koje Univerzitetski klinički centar Tuzla poduzima s ciljem suzbijanja širenja COVID-19 uključene sve organizacione jedinice ove ustanove.

Vezane vijesti

TUZLA