10.5 C
Tuzla
23.04.2024.

Život u Gaziantepu polako se vraća u normalu

Život u Gaziantepu polako se vraća u normalu. Međutim, u nekim regijama su preživjeli još smješteni u sigurnim zgradama u kampusu i u središtu grada zbog problema s plinom ili nastavka kontrole kvalitete zgrada. Strah je također prisutan kod velikog broja stanovništva zbog naknadnih zemljotresa i traume. Neke su porodice preselile u druge, sigurnije gradove.

Profesorica Ayse Balat sa Klinike za nefrologiju Univerziteta Gaziantep u Turskoj opisala je tim riječima za Fenu situaciju u Gaziantepu, desetak dana nakon razornog zemljotresa koji je zadesio Tursku i Siriju.

– U našoj bolnici aktivno radi tim za psihološku podršku djeci ali i odraslim pacijentima. Počeli smo primati i ostale pacijente, u ambulantama naše bolnice. Ovo je važno jer druge državne bolnice u Gaziantepu mogu prihvatiti samo hitne slučajeve – naglasila je.

Prema njenim riječima, Univerzitet u Gaziantepu prihvatio je 4.867 ljudi, od kojih 1.454 djece. Od 333 hospitalizirana pacijenta, 93 su djeca. Osam, od 25 pacijenata, na intenzivnoj njezi su djeca. Urađene su ukupno 203 operacije, od čega je 35 bilo pedijatrijskih slučajeva. Na dijalizi je još 46 odraslih i osmero djece. Preminulo je 32, od toga dvoje djece.

– Nadam se da se ovakva katastrofa neće dogoditi nigdje u svijetu. Operacije spašavanja nastavljaju se u Hatayu, Kahramanmaraşu i Adıyamanu, najteže pogođenim pokrajinama oko Gaziantepa. U tom procesu također svjedočimo i čudima, kao što je spašavanje žene i dvoje djece u Hatayu 228 sati nakon zemljotresa – kazala je Balat iz Gasientepa.

Profesorica Ayse Balat je svjetski poznat dječiji nefrolog, a dosad je bila predavač na mnogim kongresima koji su održavani u Bosni i Hercegovini. Sa profesoricom Balat Fena je stupila u kontakt posredstvom predsjednice Donorske mreže BiH prof. dr. Halime Resić, koja naglašava da nefrolozi Bosne i Hercegovine imaju izuzetnu saradnju sa turskim kolegama. U situaciji nakon razornog zemljotresa, kaže, suosjećaju sa kolegama, žele im da izdrže i što lakše prebrode trenutno stanje.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni Richteoreve skale pogodio je 6. februara široko područje između Turske i Sirije. Tokom istog dana uslijedio je potres gotovo iste jačine, potom niz naknadnih zemljotresa. Od tad stižu informacije o velikom broju smrtno stradalih i povrijeđenih ljudi, materijalnim razaranjima ogromnih razmjera i strahu preživjelih, čije kuće i stanovi nisu srušeni, da se vrate domovima jer tlo i dalje podrhtava. Milioni ljudi trebaju humanitarnu pomoć, nakon što su ostali bez domova. Mediji javljaju o izvlačenju živih u Turskoj ispod ruševina, skoro 11 dana nakon zemljotresa.

RTV Slon/Fenu

Vezane vijesti

TUZLA