5 C
Tuzla
27.02.2024.

”Životi iza polja smrti”: Video priče preživjelih prikazane u Potočarima

“Uloga usmene historije u borbi protiv revizionističkih narativa” naziv je konferencije koja je danas organizovana u Memorijalnom centru Srebrenica. Organizatori su Balkanska istrazivačka mreža i ovaj Centar, a događaj je okupio istraživače i preživjele žrtve genocida.

Preživjele žrtve genocida i istraživači okupili su se u Potočarima kako bi razgovarali o genocidu, žrtve usmeno prenosile ono što su doživljavale u julu 95-te, a istraživači ono što su saznali, uočili kroz razgovore sa preživjelima. I jednima i drugima, cilj je da se genocid ne ponovi, i da se ne zaboravi ono što se desilo u Srebrenici. Članovi Balkanske istraživačke mreže i Memorijalnog centra Srebrenica, kroz konferenciju ”Uloga usmene historije u borbi protiv revizionističkih narativa” žele zapravo novijim generacijima prikazati šta se desilo u julu 95-te.

BIRN i Memorijalni centar tokom prošle i ove godine realizuju projekat snimanja 100 svjedočanstava preživjelih svjedoka genocida. Riječ je o projektu usmene historije, odnosno video zabilješci preživjelih Srebreničana pod nazivom ”Životi iza polja smrti”, koji je predstavljen na ovoj konferenciji.

Video priče su zapravo ispovijesti majki, kćerki, sestri, očeva… kojima su ubijeni najmiliji. Pričaju šta su njihovi voljeni bili, kako su živjeli.

Preživjeli koji su učestvovali u ovom projektu i snimanju, prethodno su Memorijalnom centru Srebrenica uručili lične predmete svojih najmilijih. Ti artefakti, bit će sada dostupni i posjetiocima Memorijalnog centra.

Već 10. jula bit će otvorena stalna postavka u Memorijalnom centru, a svoje mjesto naći će i predmeti koji su uručeni u ovom projektu “Životi iza polja smrti”. On traje godinu dana, a finansira ga Vlada Kraljevine Holandije.

Vezane vijesti

TUZLA