10.5 C
Tuzla
01.03.2024.

Zloupotreba vakcina u TK: Šta poduzima Ministarstvo zdravstva?

Sve su glasnije priče o sumnjama u regularnost procesa vakcinacije na području Tuzlanskog kantona. Sumnje izazivaju nerijetka nepoklapanja u izvještajima o broju pristiglih i utrošenih vakcina ali i loša komunikacija nadležnih institucija i prebacivanje odgovornosti sa jednih na druge.  Pitali smo, šta je po ovom pitanju poduzelo Ministarstvo zdravstva u čijoj je nadležnosti, između ostalog, i nadzor nad radom zdravstvenih institucija u kantonu.

Donijeli smo zaključke da u narednom periodu zdravstvene ustanove moraju prilagoditi svoj način rada i obezbijediti da vakcine koje dobiju u toku sedmice potroše u tih sedam dana odnosno raspodijele prema stanovništvu, navodi Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Do sada je u TK stigla 31 461 doza vakcine od čega je iskorišteno 23 365. Sve su češći upiti građana o tome zašto njihovi najbliži, iako su po kriterijima na listi prioriteta, nisu pozvani na vakcinaciju.

Ne uzimajući u obzir online platformu, preko timova porodične medicine do sad se prijavilo 33 000 građana starijih od 60 godina dakle samo za vakcinaciju te grupacije treba 66 000 vakcina, a ni 50% nije došlo u kanton. To je razlog zašto nisu svi dobili poziv, ističe ministar.

Sugerisano je i da se uporedo počnu pozivati i osobe koje su se prijavile putem web platforme po starosnim prioritetima budući da se u narednom periodu očekuje dolazak većeg broja doza. Ministar priznaje da postoji mogućnost zloupotreba  u ovom procesu s obzirom da je vakcinacija proces koji obuhvata veliki broj ljudi koji je teško iskontrolisati do krajnjih korisnika i svih punktova. Jedan od razloga zbog kog vrlo lahko može doći do neregularnog utroška vakcina je činjenica da jedna doza sadrži pet ili deset vakcina koje se moraju brzo utrošiti, zbog čega se nekada vakcinišu i osobe mlađe od 60 godina. Na pitanje kako se utvrđuje ko će u tom slučaju dobiti vakcinu, ministar kaže:

U principu se pokuša pozvati neko drugi sa te liste ili ako je u čekaonici ili ako je neko najbliže i najbrže može reagirati. To su informacije sa terena za ove slučajeve.Dakle ne odbacujem mogućnost da postoje zloupotrebe ali to nije jedan sistemski način djelovanja kako se to želi predstaviti.

Još jedna stavka u izvještaju koja je mnogima nejasna je i kategorija Ostali. Do sada je 1149 osoba iz ove kategorije primilo prvu dozu vakcine, a drugu 86 osoba. Najveći dio ove kategorije čine uposlenici zdravstevnih ustanova koji nisu zdravstveni radnici, navodi ministar. Brzinom procesa vakcinacije u kantonu nije zadovoljan, budući da još uvijek nema dovoljno vakcina, no tvrdi da nije moguće ići u direktnu nabavku.

Da bi se poručile vakcine direktno potrebno je biti poručioc milionskih doza što su nepotrebne količine za manji teritorij kao što je kanton, navodi Jurić.

Rješenje ovog problema očito leži u nabavci dovoljne količine vakcina na državnom nivou tako da neće biti potrebne niti prioritetne skupine, niti čekanje na poziv.

Vezane vijesti

TUZLA