15 C
Tuzla
22.07.2024.

ŽO HDZ BIH Soli: ”Vladajuće stranke u TK lažni su zagovaratelji poštivanja Ustava”

Županijski odbor HDZ BiH Soli poziva vladajuće stranke koje su izglasale Vladu Tuzlanskog kantona da prestanu sa vrlo mučnim komentarima o tome na koji način planiraju riješiti ”hrvatsko pitanje” zbog kojeg je trenutačni saziv Vlade TK neustavan. Prebacivanje odgovornosti koja stranka treba dati prijedlog ministra iz reda hrvatskog naroda kojem smo svjedočili protekli tjedan kroz izjave dužnosnika Demokratske Fronte, Socijaldemokrata i Stranke demokratske akcije, jasno ukazuju da nema istinske volje za poštivanjem Ustava TK i zakona. Za vladajuće je to nažalost samo obveza, a ne istinska želja da uvaže princip konstitutivnosti i legitimiteta unutar svakog od naroda. Takav stav i odnos vladajuće politike prenio se i na sve javne institucije i niže razine vlasti što je poniženje za cjelokupnu hrvatsku zajednicu koja je dala nemjerljiv doprinos razvoju tuzlanske regije u svakom od segmenata.

Petnaest mjeseci neustavne Vlade TK pokazatelj je da su vladajuće stranke lažni zagovaratelji Ustava i poštivanja prava hrvatskog naroda. To je danas jasno većini Hrvata koja živi na ovom prostoru i s velikom gorčinom promatra cjelokupnu situaciju.

Za Županijski odbor HDZ BiH Soli to nije nikakva novost, jer da je drugačije onda bi od  samog formiranja Vlade TK ona bila ustavna. Svjesno i s jasnim političkim ciljem, a koji se ogleda u negiranju jednog od konstitutivnih naroda koji je temelj Bosne i Hercegovine predložena je i izglasana neustavna Vlada. Vladajuće stranke (SDA, DF, Socijaldemokrati, SBiH, SBB) tada su jasno iskazale svoj stav prema Hrvatima i već petnaest mjeseci od imenovanja nisu spremne poštivati Ustav. Takav politički stav jednak je kod svih stranaka bez obzira na pokušaj nekih od njih da se predstave kao ”multietničke” kojima je stalo do svakog od naroda.

ŽO HDZ BiH Soli poziva zastupnike u klubu Hrvata u Skupštini TK Borisa Krešića (DF) i Vedranu Petrović (SDP) da se konačno probude i ukoliko imaju hrabrosti odmah u proceduru upute konkretan prijedlog kandidata za ministra. Ukoliko to ne učine ili im njihovi stranački šefovi ne dopuste takav potez time šalju vrlo jasnu poruku, a to je da unutar vladajućih  nema spremnosti za rekonstrukciju vlade. Očekujemo od zastupnika Krešića koji je svojim glasom podržao neustavnu Vladu TK i tako pogazio prava naroda temeljem kojeg je izabran u Klub Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH da smogne političke hrabrosti i zatraži od kolega koje čine većinu hitno zakazivanje Skupštine na kojoj bi bila imenovana ustavna i zakonita Vlada TK, stoji u saopćenju ŽO HDZ BiH Soli.

Vezane vijesti

TUZLA